Blog

 • Suzana Basri 13 Apr 2018 15798

  Jangan panggil saya Roy, Kak

  “Akak, jangan panggil saya Roy tau.” Itu pesan pemenang pingat emas pertama negara di Sukan Komanwel 2018, Azroy Hazalwafie Izhar Ahmad, sebelum saya menemubualnya di anjung Pusat Penyiaran Antarabangsa (IBC).  

 • Suzana Basri 5 Apr 2018 1576

  ‘Kongsi impian gemilang di Gold Coast’

  ‘Share the dream’ atau berkongsi impian, adalah motto Sukan Komanwel di Gold Coast kali ini.

 • Suzana Basri 21 Mac 2018 1503

  Sukan Komanwel.. pingat atau kedudukan?

  Seakan sudah menjadi ikutan semasa, penglibatan Malaysia dalam mana-mana temasya akan disertakan sasaran pingat.

 • Suzana Basri 16 Mac 2018 5240

  Tiga bulan lagi Portugal

  Di atas katil bernombor 20 Wad 5A Hospital Putrajaya, saya berdebar atas dua sebab. Satu daripadanya, menantikan pasukan mana yang akan memenangi perlawanan akhir kejohanan Euro 2016.

 • Suzana Basri 15 Mac 2018 8075

  Kelebihan jadi kelemahan P. Maniam

  Siapa sangka karier kejurulatihan P. Maniam bersama Selangor akan berakhir dengan pengumuman Persatuan Bola sepak Selangor (FAS) merehatkannya daripada mengendalikan gergasi merah kuning tetapi realitinya, itulah tindakan yang boleh dijangkakan jika pasukan yang pernah 6 kali menjulang kejuaraan Liga Super tampil pelik dengan tiga kekalahan berturu

 • Suzana Basri 14 Mac 2018 8230

  Nilai sebenar Manchester City 

  Menjelang pengesahan Manchester City selaku juara Liga Perdana Inggeris musim 2017/2018 yang ketika artikel ini ditulis hanya menantikan tiga lagi kemenangan liga, mari kita singkap sejarah penubuhan kelab bola sepak Inggeris yang berusia 124 tahun sejak mengguna pakai nama Manchester City.

 • Suzana Basri 14 Mac 2018 3724

  Jose Mourinho minta dikecam?

  Persoalan timbul mengenai bagaimana seorang pengurus pasukan yang bereputasi hebat boleh mengeluarkan kenyataan yang berbunyi pelik dan tidak masuk akal? Kalau sudah namanya Jose Mourinho pastinya tidak ada yang mustahil kerana dia terkenal dengan kebijaksanaannya menukar tumpuan.

 • Suzana Basri 15 Feb 2018 11410

  Permainan pun kena jual

  Tuntutan hidup pada zaman serba moden ini menyaksikan semakin ramai ahli sukan bijak mencari sumber penambahan rezeki. Usaha ini wajar diberikan pujian kerana menyokong saranan kerajaan agar tidak bergantung kepada bantuan semata-mata tetapi apa yang menyedihkan, ada di antara atlet yang membiarkan diri mereka dieksploitasi oleh pihak yang tidak be

 • Suzana Basri 15 Feb 2018 1967

  ​Pentas permainan baru untuk Malaysia

  Sudah bersedia untuk saksikan wakil negara di Sukan Olimpik musim sejuk yang sedang hangat berlangsung di Pyeongchang? Malaysia selaku negara beriklim khatulistiwa cukup bertuah kerana dapat turut serta dalam kemeriahan temasya ini buat julung kalinya dengan mempertaruhkan dua peluncur ais, Julian Yee dan Jeffrey Web, yang akan bersaing dalam acara

 • Suzana Basri 14 Feb 2018 3864

  Apa itu hatrik sempurna?

  Saingan bola sepak antarabangsa minggu lalu dihiasi terma "perfect hattrick" atau hatrik sempurna. Hatrik itu sendiri bukan sesuatu yang mudah untuk dihasilkan kerana pemain perlu mencari tiga gol dalam masa 90 minit permainan.