Cub Prix: Kasma perlu menang untuk sekat Afif

Oleh Penulis Jemputan 26 Oktober 2018 16
Cub Prix: Kasma perlu menang untuk sekat Afif
Kasma Daniel Kasmayuddin perlu muncul juara seandainya mahu menyekat Ahmad Afif Amran daripada bergelar juara keseluruhan CP150 dalam perlumbaan pusingan kelapan Kejuaraan Cub Prix AAM Malaysia PETRONAS 2018 di Stadium Negeri Batu Kawan, Pulau Pinang, esok dan Ahad ini.

Pelumba pasukan PETRONAS Sprinta Yamaha Maju Motor itu kini ketinggalan 49 mata di belakang Afif yang mendahului kedudukan keseluruhan dengan 160 mata, dengan hanya 75 mata maksimum menanti pelumba-pelumba dalam baki tiga pusingan perlumbaan sahaja lagi.

Rakan sepasukan Afif, Md Hafiz Nor Azman, di kedudukan ketiga dengan 103 mata manakala Md Akid Aziz yang berada di kedudukan keempat tidak mampu lagi memberi cabaran untuk mengejar kedudukan pendahulu setelah mengumpul 73 mata ketika ini.

Seandainya Kasma menamatkan saingan di belakang Afif, ini bermakna dia terpaksa menyerahkan gelaran keseluruhan CP150 miliknya pada musim lalu kepada pelumba PETRONAS Sprinta Yamaha-CKJ Racing itu.

“Saya hanya ada satu misi penting minggu ini, iaitu memenangi perlumbaan. Hanya dengan memenangi perlumbaan saya mampu menyekat Afif daripada mengesahkan gelaran lebih awal. Jika tidak, saya terpaksa menyerahkan gelaran tersebut kepada Afif,” kata Kasma.

“Namun, misi tersebut bukan mudah kerana Afif begitu konsisten musim ini. Saya perlu merancang strategi terbaik untuk mengalahkannya, sama ada mengekori di belakang dan mencari ruang untuk memintas di penghujung saingan atau cuba menjarakkan diri dari awal saingan lagi.

“Dalam masa sama, bantuan rakan sepasukan sangat penting. Selain perlu menyediakan jentera yang pantas, mereka juga perlu membantu menyekat Afif seandainya saya berada di depan. Selain psikologi dan strategi, mental saya juga perlu kuat untuk kekal bertenang sepanjang perlumbaan di Batu Kawan ini.”
 

Tentang Penulis

Penulis Jemputan

Komen