Tunku Ismail sasar JDT jadi kelab bernilai RM1 bilion

Oleh Bernama 20 Disember 2019 1898
Tunku Ismail sasar JDT jadi kelab bernilai RM1 bilion
Pemilik kelab bola sepak Johor Darul Ta'zim (JDT), Tunku Ismail Sultan Ibrahim, menyasarkan nilai kelab Harimau Selatan itu bakal mencecah RM1 bilion dalam tempoh dua tahun akan datang. 

Menurutnya, sasaran itu bakal dicapai dengan mengambil kira kesemua aset milik JDT seperti hartanah, stadium serta fasiliti lain. 

"JDT telah mengumpul semua sekali aset kelab dan kami menyerahkan kepada empat syarikat perakaunan untuk membuat penilaian kepada semua aset komersial JDT. 

"Setakat ini, sebanyak RM600 juta yang telah dikaji dan dijangka mengambil masa sehingga dua tahun untuk mencapai sasaran RM1 billion itu," katanya kepada pemberita di Ibu Pejabat JDT di Iskandar Puteri, hari ini. 

Dalam pada itu, Tunku Ismail berkata stadium baru JDT, iaitu Stadium Sultan Ibrahim, akan beroperasi secara rasmi pada 25 Januari depan. 

"Wakil Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) akan hadir untuk melakukan pemeriksaan bagi memastikan stadium itu mengikut piawaian ditetapkan badan induk bola sepak Asia tersebut," katanya. 

Tunku Ismail turut mengumumkan JDT memperuntukkan sebanyak RM75 juta bagi membina beberapa fasiliti baru kelab juara Liga Super itu. 

Antara fasiliti itu termasuk pusat latihan baru, stadium mini berkapasiti 8,000 penonton dan dua padang tertutup di kawasan Stadium Sultan Ibrahim. 

"Pusat Latihan di Sri Gelam akan beroperasi sebagai pusat rawatan yang dilengkapi dengan peralatan kesihatan bertaraf dunia," tambahnya. 

Sementara itu, mengenai penyertaan Liridon Krasniqi dalam kelab itu musim depan, Tunku Ismail menyifatkan pemain itu seorang yang bekerja keras, komited dan sangat profesional.

JDT mengumumkan bekas pemain Kedah itu menyertai pasukan berkenaan dalam sidang media oleh ketua jurulatih, Benjamin Mora, di Iskandar Puteri hari ini.

-- BERNAMA  

Tentang Penulis

Bernama

Komen