Chong Wei lahir penghargaan terhadap semua jurulatihnya 

Oleh Bernama 27 Disember 2019 1301
Chong Wei lahir penghargaan terhadap semua jurulatihnya 
Legenda badminton negara, Datuk Lee Chong Wei, hari ini mengucapkan terima kasih kepada semua jurulatih yang telah membantunya sehingga menjadi terkenal di peringkat antarabangsa dan menjadikannya insan yang lebih baik.

Chong Wei, 37, yang mengambil keputusan untuk menggantung raketnya Jun lalu, berkata tanpa bimbingan jurulatih-jurulatih berkenaan, dia tidak akan berpeluang menjadi seperti apa yang dicapainya sekarang.

Menurutnya, jurulatih-jurulatih seperti Datuk Misbun Sidek, Teh Peng Huat, mendiang Indra Gunawan, Li Mao, Rashid Sidek, Morten Frost, Datuk Tey Seu Bock, Hendrawan dan ramai lagi yang bukan hanya menggilap kemahiran badmintonnya, bahkan membina keperibadiannya sehingga berjaya ke hari ini.

“Beberapa hari sebelum mengucapkan selamat tinggal kepada 2019.  2019 merupakan tahun yang penuh suka-duka buat saya, secara fizikal dan emosi . Saya mahu mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan terima kasih kepada semua jurulatih saya.

"Tanpa mereka, saya tidak akan berpeluang mewakili negara. Mereka berkeras dalam latihan, sangat keras sehingga ada beberapa hari minda saya terasa kosong kerana terlalu menekan diri sendiri,” katanya.

Chong Wei berkata ada ketikanya dia muntah di gelanggang dan beberapa ratus kali pulang ke rumah dalam keadaan kekejangan otot.

“Tidak pernah saya merungut kerana saya tahu mereka boleh berlembut dengan saya, ambil gaji mereka dan meneruskan kehidupan. Mereka keras dan tegas kerana mahu saya memberikan yang terbaik,” kata Chong Wei dalam akaun [email protected] hari ini. 

Dia juga berkata:”Sentiasa bersyukur dengan apa yang mereka lakukan untuk saya. Sebagaimana pepatah Cina berkata - Sehari sebagai guru anda, sepanjang hayat selaku bapa anda. Terima kasih jurulatih!”

Bekas pemain ranking nombor satu dunia itu mengumumkan persaraannya daripada dunia badminton profesional selepas kerjaya 19 tahun yang gemilang.

Pemenang pingat perak Olimpik sebanyak tiga kali itu, yang didiagnos menghidap kanser hidung peringkat awal tahun lalu, berkata dia memilih untuk bersara selepas diberitahu doktor bahawa tubuhnya tidak lagi mampu melakukan latihan intensif yang diperlukan untuk pertandingan peringkat tinggi.  

-- BERNAMA

Tentang Penulis

Bernama

Komen