Ronaldo harap persembahan Neymar lebih baik

By Penulis Jemputan 12 July 2018 2496
Ronaldo harap persembahan Neymar lebih baik
Penyerang legenda Brazil, Ronaldo, percaya perbincangan mengenai persembahan Neymar dalam Piala Dunia adalah disebabkan harapan tinggi yang diletakkan di bahunya.

Pemain termahal dunia itu hanya mencatat dua jaringan di Russia, sekali gus gagal membantu pasukannya menundukkan Belgium di peringkat suku akhir.

Ronaldo bersimpati dengan situasi yang dihadapi bintang Paris Saint-Germain (PSG) itu sambil menganggap prestasi Neymar adalah kesan daripada kecederaan patah tulang metatarsal yang dialami pada Februari lalu.

"Kita semua mengharapkan sesuatu yang lebih daripada dia kerana Neymar adalah seorang bintang dalam pasukan," ujar Ronaldo.

"Saya tidak pasti jika ia disebabkan pembedahan yang dilalui atau wujud masalah lain tetapi saya dapat lihat terdapat kekangan buatnya di atas padang.

"Untuk tiba ke Piala Dunia selepas melalui pembedahan dan tiga bulan berehat adalah sesuatu yang sukar. Beraksi dalam perlawanan pertama seperti tiada apa yang berlaku tentunya sukar," ujarnya.

Walaupun Neymar bakal mencecah usia 30 tahun ketika saingan Piala Dunia di Qatar pada 2022, Ronaldo tetap percaya bekas rakan sepasukannya itu masih berpeluang untuk memberikan impak di pentas bola sepak terbesar.

"Dia harus belajar daripada aksi di Russia kerana pada usia 26 tahun, dia masih muda.

"Bagaimanapun, Neymar adalah pemain yang sangat berbakat dan mampu menggalas tanggungjawab yang diberikan."

About Author

Penulis Jemputan

Comment