Pertahanan Perancis, Raphael Varane, menyifatkan Kylian Mbappe sebagai makhluk asing yang muda selepas penggempur Paris Saint-Germain (PSG) itu membantu Les Bleus menjuarai Piala Dunia 2018.

Mbappe memenangi anugerah Pemain Muda Terbaik FIFA selepas persembahannya di Russia, di mana dia menjaringkan empat gol, termasuk satu jaringan ketika membenam Croatia 4-2 dalam final.

Apabila ditanya mengenai pengalaman beraksi bersama Mbappe, Varane yang merupakan benteng Real Madrid dan berdepan penyerang berusia 19 tahun itu dalam saingan Liga Juara-Juara Eropah pada musim lalu, berjenaka apabila mengatakan Mbappe hadir dari planet lain.

"Saya mengenali beberapa makhluk asing tetapi saya rasa ini kali pertama saya menemui yang muda," katanya.

"Kebiasaannya saya menemui mereka pada usia 25 atau 30 tahun. Ketika Piala Dunia, saya terjumpa makhluk asing berumur 20 tahun.

"Bersama Mbappe, segalanya menjadi pantas. Apabila saya bercakap tentang taktikal dengannya sebelum perlawanan, saya tidak sempat menamatkan perbualan tetapi dia sudah memahaminya dan melakukan apa yang saya katakan."

Selain dapat beraksi dan menikmati kehebatan Mbappe, Piala Dunia juga membolehkan Varane menggunakan peluang untuk membuktikan keupayaannya di pentas terbesar.

Pemain berusia 25 tahun itu yakin persembahannya ketika final telah membantunya melenyapkan kritikan yang dilemparkan kepadanya sebelum ini apabila mengatakannya terlalu baik.

"Sejak berusia tujuh tahun, mereka sering mengatakan saya terlalu baik tetapi saya bukan begitu.

"Anda tidak boleh memiliki karier yang saya lalui, kekal di Real Madrid selama tujuh musim tanpa sebarang perwatakan.

"Kadangkala, saya diminta beraksi seperti Sergio Ramos atau pemain lain, bermain lebih agresif dan sebagainya.

"Saya memiliki corak permainan," ujarnya.