Ralf Rangnick berkata Manchester United tidak boleh bergantung semata-mata kepada Cristiano Ronaldo walaupun hatrik memenangi perlawanan menentang Norwich City.

Ronaldo mencatatkan hatrik ke-50 dalam karier kelabnya menentang Canaries, membantu United mendahului 2-0 sebelum melakar kemenangan dengan sepakan percuma selepas pelawat bangkit untuk menyamakan kedudukan.

Penyerang legenda itu telah menjaringkan 15 gol dalam 26 penampilan Liga Perdana musim ini, menyumbang 28.8 peratus daripada jaringan Red Devils semasa kempen yang mengecewakan.

Walaupun Ronaldo mencatatkan tiga gol untuk membawa United berada dalam jarak tiga mata di belakang Tottenham di tangga keempat selepas kedua-dua mereka dan seteru London utara, Arsenal mengalami kekalahan mengejut, Rangnick kecewa dengan pergantungan berterusan pasukannya kepada pemain berusia 37 tahun itu.

Pengurus sementara itu juga meluahkan kegusarannya terhadap persembahan pertahanan United selepas gol Keiran Dowell dan Teemu Pukki mengancam pemulihan yang menakjubkan di Old Trafford.

“Ia adalah kali kedua sekarang [Ronaldo mencatatkan hatrik yang memenangi perlawanan] seperti menentang Spurs dengan keputusan yang sama, 3-2 seperti hari ini,” kata Rangnick kepada BBC Sport.

“Tetapi kita tidak seharusnya hanya bergantung padanya.

"Umum diberitahui kami menyerang dengan baik, namun kami memperlahankan permainan pada separuh masa pertama dan kurang melakukan serangan di bahagian sayap, kami seharusnya melakukannya untuk mendapatkan lebih banyak jaringan.

"Secara keseluruhan, ia merupakan perlawanna yang baik, namun daripada segi pertahanan, saya tidak berpuas hati."

Ronaldo kini telah menjaringkan 20 atau lebih gol dalam semua kejohanan dalam setiap 16 musim terakhir kelabnya, rekod yang bermula pada 2006-07 semasa dia di Old Trafford sebelum ini.