Russia dan Qatar didakwa menawar dan memberikan rasuah bagi memastikan mereka diundi sehingga terpilih untuk menganjurkan Piala Dunia, masing-masing bagi edisi 2018 dan 2022, demikian didakwa satu pendedahan dari Amerika Syarikat.

Ia merupakan satu pendedahan yang dibangkitkan oleh pendakwa raya di New York sebagai sebahagian daripada penyiasatan jangka panjang mengenai gejala korupsi yang berlaku dalam badan pentadbiran bola sepak dunia dengan mendakwa beberapa Jawatankuasa Eksekutif Persekutuan Bolasepak Dunia (FIFA) telah ditawar dan dihulurkan rasuah yang berkaitan dengan undi mereka.

Adalah dikatakan bahawa bekas presiden Konfederasi Bolasepak Brazil, Ricardo Teixeira, bekas presiden CONMEBOL, Nicolaz Leoz, dan seorang konspirator bersama telah ditawarkan dan menerima suapan bagi memastikan mereka mengundi Qatar sebagai tuan rumah Piala Dunia 2022.

Bekas naib presiden FIFA dan bekas presiden CONCACAF, Jack Warners, dituduh telah dijanjikan dan menerima pembayaran berjumlah $5 juta (RM21.8 juta) untuk mengundi Russia sebagai tuan rumah edisi 2018.

Bekas ketua bola sepak Guatemala, Rafael Salguero, yang mengakui menerima rasuah sebagai balasan undiannya dalam proses pengundian tuan rumah edisi 2018, didakwa menerima suapan bernilai $1 juta (RM4.36) untuk mengundi Russia.