Ketua jurulatih Chelsea, Thomas Tuchel, mencadangkan Liverpool menjadi pilihan utama menjelang perlawanan akhir Piala EFL, tetapi berkata teruja berdepan dengan rakan senegaranya, Jurgen Klopp.

Chelsea bertemu The Reds dalam perlawanan akhir utama buat kali ketiga dalam sejarah mereka -- tidak termasuk Perisai Komuniti dan Piala Super UEFA -- dengan The Blues menang dalam kedua-dua perlawanan sebelumnya, 3-2 dalam perlawanan akhir Piala EFL 2005 dan 2-1 dalam perlawanan Piala FA 2012.

Tetapi dengan Liverpool mencatatkan sembilan kemenangan berturut-turut dalam semua pertandingan dan memburu empat gelaran belum pernah berlaku sebelum ini, Tuchel percaya bahawa pasukan Klopp harus dianggap memiliki kelebihan sedikit berbanding mereka menjelang perlawanan esok.

"Saya fikir mungkin 50 hingga 55 peratus, mereka adalah pilihan, kerana prestasi terbaru mereka dan keputusan terkini mereka", kata pengendali berusia 48 tahun itu.

"Ia adalah satu cabaran besar, satu peristiwa penting, dan kami berasa mahu memberikan saingan. Ia adalah satu keseronokan bertemu Jurgen di final di Wembley. Kami sangat berterima kasih atas peluang itu.

"Bermain menentang pasukan yang dibimbing oleh Jurgen bukan sahaja tentang keseronokan, kerana mereka memberi anda masa yang sangat sukar!

“Tetapi kami mempunyai perkara yang perlu dihuraikan, kami telah mengharungi perlawanan sengit menentang Liverpool, saya rasa tiga perlawanan terakhir adalah seri.

“Itu tidak akan berlaku kali ini, akan tetap akan ada pemenang, tetapi kami tahu apa yang diperlukan dalam perlawanan ini dan kami berasa yakin bahawa kami mempunyai apa yang diperlukan.

"Ia adalah sama untuk mereka, dan ia bagus untuk mengadakan perlawanan seperti ini di final."