Jaringan jarak dekat Joelinton memberikan Newcastle United kelebihan agregat 1-0 dalam aksi separuh akhir Piala EFL bertemu Southampton.

Jaringan pemain kelahiran Brazil pada minit ke-73rd itu memisahkan aksi pertama di Stadium St Mary's memihak Newcastle namun Southampton, yang terpaksa menamatkan permainan dengan 10 pemain apabila Duje Caleta-Car diarah keluar padang, dinafikan jaringan penyamaan.

Joelinton menjaringkan satu gol di awal permainan namun dibatalkan kerana bola terkena tangan pada separuh masa pertama dan kemudian terlepas peluang gemilang sejurus selepas perlawanan dimulakan semula, tetapi menebusnya apabila dia menyempurnakan hantaran lintang Alexander Isak.

VAR menafikan bekas penyerang Newcastle, Adam Armstrong, menyamakan kedudukan kurang daripada empat minit kemudian, dengan harapan Southampton semakin terjejas apabila Caleta-Car menerima kad kuning kedua.


Newcastle menolak peluang untuk menambah kelebihan pada masa kecederaan, namun menuju perlawanan kedua minggu depan mengetahui keputusan seri sudah cukup untuk menempah tempat mereka ke final Piala EFL buat kali pertama sejak 1976.