Nick Pope digambarkan sebagai penjaga gol terbaik dunia oleh Bruno Guimaraes selepas mengharungi 10 perlawanan tanpa bolos dakam membantu Newcastle United meletakkan sebelah kaki ke final Piala EFL.

Pope mencatatkan satu lagi aksi cemerlang bersama Newcastle memperoleh kemenangan 1-0 pada perlawanan pertama separuh akhir menentang Southampton awal pagi tadi, dengan Joelinton menjaringkan gol kemenangan pada separuh masa kedua sebelum Saints tanpa 10 pemain ekoran Duje Caleta-Car dilayangkan kad kuning kedua.

Ketika Newcastle mendominasi untuk tempoh yang lama, Pope menafikan dua percubaan penting daripada Che Adams.

Pope kini merekodkan 10 perlawanan berturut-turut tanpa bolos dalam semua pertandingan -- satu pencapaian yang tidak diuruskan oleh mana-mana penjaga gol Liga Perdana Inggeris lain dalam rekod sejak awal musim 2012-13.

Guimaraes menyimpan pujian yang tinggi untuk rakan sepasukannya selepas kemenangan, memberitahu Sky Sports, "Saya ingin mengucapkan terima kasih untuk Nick Pope -- dia cemerlang untuk kami.

“Saya rasa dia adalah penjaga gol terbaik dunia buat masa sekarang.

"Kami mengawal permainan tetapi terlepas beberapa peluang yang tidak boleh kami lepaskan. Tetapi kami gembira, ia hanya perlawanan pertama. Saya bangga dengan pasukan hari ini."