Croatia didenda oleh Persekutuan Bolasepak Antarabangsa (FIFA) gara-gara tindakan penyokongnya mengejek penjaga gol Kanada, Milan Borja, sewaktu perlawanan peringkat kumpulan Piala Dunia Qatar baru-baru ini.

Dilahirkan di Knin, Croatia, Borjan beretnik Serb dan berpindah ke Belgrade pada 1995 sewaktu 'Operation Storm' -- perjuangan Croatia dalam mendapatkan kemerdekaan mereka.

Dia kemudian berpindah ke Kanada dan kini mewakili negara itu di peringkat antarabangsa, walaupun menghabiskan kebanyakan kariernya di Serbia.

Sewaktu kemenangan 4-1 Croatia ke atas Kanada, satu kain rentang dinaikkan dengan tulisan "Knin '95 -- tiada apa berlari seperti Borjan" selain ejekan jelik turut dilaporkan berkumandang dan ditujukan kepada penjaga gol itu.

Selepas perlawanan itu, Borjan menganggap ejekan berkenaan sebagai 'primitif' sambil FIFA pula mengumumkan bahawa mereka sudah membuka siasatan terhadap perkara berkenaan.

Prosiding tatatertib FIFA kemudian memutuskan bahawa Persekutuan Bolasepak Croatia didenda sebanyak CHF50,000 (RM233,818) sebagai hukuman terhadap kelakuan penyokong mereka.

Satu kenyataan yang dikeluarkan FIFA berkata: "Persekutuan Bolasepak Croatia telah didenda sebanyak CHF50,000 kerana pelanggaran yang berkaitan dengan artikel 16 Kod Tatatertib FIFA (penggunaan perkataan dan objek untuk menghantar mesej yang tidak sesuai dalam acara sukan) berhubung tingkah laku penyokong mereka semasa perlawanan Croatia menentang Kanada dalam Piala Dunia FIFA pada 27 November lalu."