Bekas bintang Brazil, Kaka, memuji kematangan yang dipamerkan Kylian Mbappe dan berpendapat peminat-peminat hari ini beruntung dapat menyaksikan permainan daripada pemain muda Perancis itu dalam Piala Dunia.

Mbappe, 19, membuatkan banyak pihak kagum dengan persembahan memukau di sepanjang saingan di Russia, mencatatkan tiga gol dalam enam perlawanan untuk membawa pasukannya melangkah ke final berdepan Croatia.

Kaka, yang telah melakukan 92 penampilan bersama skuad kebangsaan Brazil ketika bergelar pemain, ternyata gembira dan memuji aksi penggempur Paris Saint-Germain (PSG) itu.

"Saya rasa perkara terbaik yang boleh diperkatakan tentangnya adalan kelajuan yang dimiliki ketika melakukan larian," kata Kaka.

"Sudah tentu dia bukan sekadar berlari tetapi memiliki kawalan yang baik ketika melakukan larian.

"Dia baru berusia 19 tahun tetapi kadangkala tampak seperti seorang pemain berumur 35 tahun kerana kematangan, kawalan dalam permainaan serta pilihan yang dilakukan.

"Saya rasa dia merupakan seorang pemain yang benar-benar memiliki masa depan yang cerah dan untuk melihat seorang bintang berusia 19 tahun beraksi sepertinya dalam Piala Dunia, kita harus bersyukur."

Mbappe akan membawa cabaran Perancis untuk menjulang trofi Piala Dunia yang kedua apabila berdepan Croatia di Moscow, malam ini.