Pengendali Bayern Munich, Julian Nagelsmann, berkata dia tidak pasti mengapa Leroy Sane bergelut untuk prestasi musim ini, mengakui bahawa pemain sayap itu jauh daripada prestasi terbaiknya dalam beberapa minggu kebelakangan ini.

Nagelsmann bagaimanapun turut memuji 'kualiti luar biasa' Sane dan menyokongnya untuk meningkat, menolak kritikan terhadap reaksi kecewanya apabila digantikan dalam kemenangan 1-0 ke atas Augsburg.

Sane bermain selama 65 minit kemenangan sukar pendahulu Bundesliga itu tetapi berjaya melakukan hanya satu pukulan dan empat sentuhan dalam petak penalti pelawat sebelum digantikan oleh Kingsley Coman.

Penalti lewat daripada Robert Lewandowski sudah cukup untuk memanjangkan rekod liga tanpa kalah Bayern kepada tujuh perlawanan, tetapi paparan bekas pemain sayap Manchester City itu di bawah par menandakan perlawanan liga kelima berturut-turutnya tanpa jaringan.

Selepas kemenangan itu, jurulatih Bayern itu mengakui dia bingung dengan prestasi buruk Sane tetapi menyokongnya untuk kembali ke tahap terbaik dan memuji kemampuan 'luar biasa' pemain berusia 26 tahun itu.

"Saya sangat menyukai Leroy, sebagai seorang individu dan sebagai pemain. Semua orang tahu bahawa dia mempunyai kualiti yang luar biasa," kata Nagelsmann.

"Dia cukup mengkritik diri sendiri dan sedar bahawa dia tidak bermain dengan baik baru-baru ini. Saya tidak tahu mengapa.

"Dia mengalami pasang surut sepanjang kariernya. Saya menyokongnya sepenuhnya."