Bintang muda Real Madrid, Takefusa Kubo, masih lagi melihat Lionel Messi sebagai 'rujukan' tetapi menegaskan pertaliannya dengan Barcelona sudah lama berakhir dan dia kini seorang yang sangat 'Madridista'.

Kubo menyertai Real Jun tahun lalu, pemilikannya merupakan sesuatu yang berbaloi selepas menikmati beberapa musim di akademi Barca.

Dia terpaksa kembali ke Jepun pada 2015 apabila Barca telah melanggar undang-undang FIFA dalam usaha mendapatkan pemain muda, walaupun Blaugrana berharap untuk dapat mendapatkan semula pemain itu apabila dia mencecah usia 18 tahun.

Tetapi Kubo memilih Real, apabila Barca dilaporkan enggan memeterai permintaannya, dan selepas aksi pra-musim yang cemerlang dia telah dipinjamkan ke Real Mallorca di mana pemain muda itu menyerlah dengan tiga gol dan dua bantuan jaringan selepas 24 perlawanan -- 13 daripadanya beraksi sebagai kesebelasan utama.

Pemain tengah yang bersusuk tubuh kecil, Kubo telah dibandingkan dengan oleh beberapa pihak, dan dia melihat ikon Barca itu sebagai inspirasi, dia menjelaskan mahu benar-benar memberi tumpuan kepada kehidupan barunya bersama Los Blancos.
"Pertama sekali, saya sangat bersyukur kepada Barcelona dan FC Tokyo, yang membawa saya masuk selepas hukuman itu, kepada Yokohama Marinos, yang meminjamkan saya selama setengah musim dan kini Mallorca," katanya.

"Kami tahu bahawa terdapat minat yang berbeza dari kelab, tetapi keluarga saya, ejen saya dan saya tidak mahu tahu apa-apa sehingga saya adalah umur yang betul kerana penggantungan itu.

"Apabila saya mencecah usia 18 tahun pada 4 Julai, Real berkata mereka mahu datang ke Jepun. Mereka melawat saya dan ia merupakan sesuatu yang membuatkan saya terharu.

"Ia adalah sebab saya memilih Real Madrid kerana minat mereka terhadap saya. Saya sangat bersyukur dan kini bergelar Madridista."

"Saya tidak mengenali [Messi] secara peribadi tetapi dia merupakan rujukan kepada ramai pemain muda yang mahu menjadi pemain bola sepak. Saya banyak menonton video aksinya, dia seorang pemain yang berkualiti."