Thomas Tuchel berasa lega Chelsea mempunyai peluang untuk kembali ke landasan dengan segera dalam separuh akhir Piala FA menentang Crystal Palace, yang mana Romelu Lukaku mungkin boleh dapat diturunkan.

Minggu yang besar untuk Chelsea adalah minggu yang sukar setakat ini, kerana prestasi cemerlang mereka di tempat lawan ke Real Madrid dalam suku akhir Liga Juara-Juara tidak cukup untuk memastikan kemaraan.

Ketinggalan 3-1 dalam perlawanan di tempat sendiri, juara bertahan Eropah itu mendahului apabila Timo Werner meledak gol ketiga sebelum Real membalas dengan gol daripada Rodrygo pada masa biasa dan Karim Benzema pada masa tambahan.

Dengan Chelsea agak selamat di tempat ketiga Liga Perdana Inggeris (EPL), tumpuan utama mereka kini adalah pada Piala FA.

The Blues sekurang-kurangnya berjaya mengakhiri perlawanan kedua Real tanpa sebarang kecederaan, dengan satu-satunya kemas kini Tuchel sebelum perlawanan Palace mengenai potensi kembalinya Lukaku.

"Romelu kembali berlatih semalam [Khamis]. Mari kita lihat sama ada dia mempunyai sebarang reaksi atau tidak," kata Tuchel. "Kalau begitu semua orang sepatutnya dalam keadaan yang baik."

Jurulatih Chelsea itu akan berusaha untuk mengekalkan rekod baiknya di separuh akhir, setelah menang 11 dan seri satu daripada 12 perlawanan sebelumnya.

Dan Tuchel percaya Chelsea akan mendapat manfaat daripada didorong terus ke satu lagi perlawanan besar - ini perlawanan Piala FA pertama mereka menentang musuh London, Palace sejak 1975-76, dengan kedua-dua pasukan masing-masing memenangi dua daripada empat pertemuan sebelumnya.

“Saya rasa kita semua agak berada di antara,” kata Tuchel. “Dari segi keyakinan, saya rasa ia satu peningkatan yang besar, tetapi tetap mengecewakan untuk keluar dari Liga Juara-Juara pada suku akhir.

“Ia bukan drama besar, bukan dengan cara sebegini, tetapi ia tetap mengecewakan, kerana kami berasakan kami boleh menjadi salah satu daripada empat pasukan di separuh akhir."Ia satu perasaan yang pelik, kerana kami mempunyai tugas besar untuk pergi ke Madrid, perlu menang dengan sekurang-kurangnya dua gol untuk mara ke masa tambahan. Kami berada di hadapan tiga gol.

"Dalam perlawanan kalah mati di Bernabeu, ia adalah persembahan yang hebat dan kekal seperti ini. Tetapi rasanya tetap pahit, kerana kami tersingkir dari Liga Juara-Juara.

“Dalam kedua-dua perlawanan, kami melakukan terlalu banyak kesilapan individu, terlalu banyak kesilapan yang dihukum oleh kualiti individu."