ANGERS 1 LILLE 2

Lille diangkat sebagai juara Ligue 1 apabila mengetepikan cabaran Paris Saint-Germain (PSG) dengan kelebihan satu mata.


Pasukan kendalian Christophe Galtier itu menang 2-1 di Angers, awal pagi tadi, bagi memastikan mereka menamatkan saingan 2020-21 di puncak di sebalik kemenangan 2-0 juara bertahan berkenaan di Brest.

Ia gelaran keempat liga buat Lille dalam era profesional dan yang pertama sejak 2010-11 yang menyaksikan Eden Hazard diangkat sebagai Pemain Terbaik musim itu.

83 mata yang dikutip Lille merupakan catatan terbaik dalam sejarah mereka apabila hanya tumpas tiga perlawanan sepanjang musim ini, yang terakhir adalah pada bulan Mac menentang Nimes.

Ini adalah gelaran pertama Galtier sebagai Ligue 1 sebagai jurulatih, sementara perlawanan pada hari Ahad dijangka menjadi yang terakhir di kelab sebelum dia mengambil alih Nice.

Kemenangan Lille itu diilhamkan penampilan cemerlang penyerang berusia 35 tahun, Burak Yilmaz, yang meledak 16 gol dalam kempen pertamanya di Perancis.

Dia merupakan pemain pertama yang menjaringkan sekurang-kurangnya 15 gol pada musim sulungnya dalam kancah Ligue 1 bersama Lille sejak Moussa Sow mencetak 25 jaringan dalam kempen gemilang mereka, sedekad lalu.

Ia kali kedua dalam tempoh musim sembilan yang menyaksikan PSG gagal menawan liga selepas Monaco menjulang trofi itu pada 2016-17.
Sehubungan itu, penggempur kelab ibu kota Perancis tersebut, Kylian Mbappe, menggesa pihak atasan mengambil langkah drastik.

Dia merekodkan gol ke-27 liga dalam kemenangan 2-0 ke atas Brest untuk bergelar penyerang terbanyak buat musim ketiga berturut-turut.


"Saya tidak mampu memberitahu apa yang perlu dilakukan, saya hanya pemain tetapi saya fikir bahawa ramai yang telah menyaksikan, pihak yang sepatutnya juga telah melihatnya," kata penyerang Perancis itu.

"Apabila semua orang melihat, lebih mudah untuk membuat kesimpulan."