Pemain tengah Liverpool, Lucas Leiva, lebih senang menunggu sehingga hujung musim ini untuk memulakan rundingan kontrak baru.

Lucas, 30, telah memainkan peranan penting di bawah Jurgen Klopp pada musim ini dengan membuat 19 penampilan Liga Perdana Inggeris (EPL) berikutan aksi serba bolehnya.

Bagaimanapun, pemain Brazil itu yang tiba di Anfield pada 2007, tidak pasti mengenai masa depannya berikutan kontraknya akan tamat pada pertengahan 2018.

"Tidak ada keraguan tentang komitmen saya bersama Liverpool, saya hanya perlu menunggu sehingga akhir musim ini dengan bekerja keras dan membuat keputusan bersama-sama," ujar Lucas kepada akhbar UK.

"Saya telah berada di sini cukup lama dan jika tiba masanya bagi saya untuk pergi ke tempat lain, saya fikir saya akan meninggalkan kelab ini dengan perasaan bahawa saya telah melakukan sehabis baik.

"Saya sedang berada di tahap umur di mana saya berasakan mampu memberi sumbangan yang banyak, baik di luar padang dan sudah tentu di atas padang juga.

"Kekerapan beraksi amat penting, saya tidak mahu hanya menjadi pemain simpanan. Saya masih boleh bermain di peringkat tertinggi dalam tempoh yang lama.

"Saya perlu menganalisis dan melihat apa yang terbaik untuk saya dan kelab, kemudian saya yakin kami akan membuat keputusan bersama-sama."

Lucas membantu Liverpool untuk meraih kemenangan penting 1-0 ke atas West Brom pada Ahad lalu untuk mengukuhkan kedudukan di tempat ketiga.

Dengan spekulasi dia boleh kembali ke tanah air, Lucas berkata tumpuannya adalah untuk cuba membantu pasukan kendalian Klopp itu menjamin tempat di kedudukan empat teratas.

"Dalam bola sepak, segalanya berkemungkinan tetapi kembali ke Brazil bukan keutamaan saya buat masa ini," katanya.

"Tidak sesuai untuk saya bercakap tentang hal ini dengan lima perlawanan lagi perlu ditempuhi. Saya mahu menamatkan musim ini di tahap yang tinggi."