Lionel Messi tidak tersenarai dalam skuad Argentina kendalian Lionel Scaloni memandangkan dia masih belum pulih sepenuhnya daripada jangkitan COVID-19.

Penyerang Paris Saint-Germain (PSG) itu sudah tidak beraksi hampir sebulan, dengan keputusan seri 1-1 Ligue 1 di Lorient pada hujung tahun lalu merupakan penampilan terakhirnya.

Dia dijangkiti pandemik itu ketika pulang meraikan Krismas di Argentina hingga menunda kepulangannya ke Perancis dengan lebih awal.

Messi nampaknya sudah bersedia untuk beraksi semula ketika mereka menghadapi Lyon, dua minggu lalu, tetapi PSG mendedahkan pemain itu masih perlu meneruskan pemulihannya, secara tidak langsung terlepas kemenangan 2-0 ke atas Brest minggu lalu.

Walaupun beberapa hari lalu melalui media sosialnya menjelaskan dia hampir pulih, ketua pasukan kebangsaan itu mengakui mengambil masa yang lebih lama daripada jangkaan awal. .

Berdasarkan situasinya ketika ini, Argentina menganggap tiada gunanya mereka mempertaruhkan Messi atau mengganggu pemulihannya memandangkan mereka sudah pun layak ke Piala Dunia hujung tahun ini.

Argentina akan bertandang ke Chile sebelum menerima kunjungan Colombia lima hari kemudian, dengan kedua-dua lawan masih berjuang untuk merebut tempat dalam edisi Qatar 2022.

Baki perlawanan kelayakan membabitkan La Albiceleste yang lain adalah menentang Venezuela dan Ecuador pada Mac depan.