Legenda Itali, Fabio Cannavaro, menegaskan skuad Azzurri tidak mampu gagal untuk layak ke Piala Dunia dua kali berturut-turut.

Penyandang juara Eropah itu tidak dapat mengungguli kumpulan kelayakan Piala Dunia mereka, menyebabkan mereka terpaksa menewaskan Macedonia Utara pada separuh akhir playoff Khamis ini untuk mengekalkan harapan mereka.

Itali kemudiannya perlu memintas sama ada Turki atau Portugal yang dibintangi Cristiano Ronaldo dalam perlawanan akhir untuk memastikan tempat mereka di Qatar 2022, yang bermakna salah seorang daripada dua pemenang Kejohanan Eropah sebelum ini tidak akan layak ke Piala Dunia.

Azzurri yang disegarkan semula Robert Mancini bertindak balas terhadap kegagalan untuk melayakkan diri ke acara pameran FIFA pada 2018 dengan menjuarai Euro 2020 yang tertangguh, dan Cannavaro menjelaskan bahawa adalah penting untuk mereka mencari jalan sepanjang tahun ini.

"Antara kami dan layak ke Qatar mungkin ada Portugal, tetapi Turki juga tidak akan memberikan jalan yang mudah," Cannavaro, yang memenangi Piala Dunia pada 2006, memberitahu akhbar Itali Il Mattino.

"Dan sebelum itu di Palermo, kami mesti mengalahkan Macedonia [Utara]. Kami membuang peluang di Rom menentang Switzerland [dalam peringkat kumpulan], tidak mungkin kami tidak layak ke Piala Dunia selama lapan tahun.

"Ia akan menjadi bencana untuk semua orang. Mancini akan mencari sumber untuk layak."

Sementara Itali mendesak kelayakan Piala Dunia, Russia tidak akan beraksi di Qatar selepas FIFA mengecualikan mereka kerana pencerobohan berterusan ke atas Ukraine, keputusan yang disokong Cannavaro.

Apabila ditanya sama ada FIFA telah membuat panggilan yang betul, dia menambah: "Ya. Bola sepak bukan dunia yang berbeza. Ia perlu menjadi sinar kepada semua."