Ketua jurulatih Perancis, Didier Deschamps, memberi tumpuan kepada masa kini dan tidak bimbang dengan masa depan selepas memanggil Olivier Giroud untuk menggantikan Karim Benzema.

Giroud tidak beraksi untuk Les Blues sejak mereka tersingkir ke Switzerland pada Euro 2020 Jun lalu, tetapi pemain berusia 35 tahun itu kembali dipertikaikan selepas kecederaan yang dialami Benzema.

Penyerang Milan itu hanya tinggal lima gol di belakang Thierry Henry dalam carta penjaring sepanjang masa Perancis selepas menjaringkan 46 gol dalam 110 perlawanan.

Walaupun Giroud diketepikan daripada skuad Deschamps baru-baru ini, dia kini mempunyai peluang untuk menarik perhatian dalam perlawanan persahabatan menentang Ivory Coast dan Afrika Selatan.

Deschamps, bercakap pada sidang akhbar semalam, berminat untuk mengalihkan perhatian daripada Giroud kerana dia menegaskan bekas penyerang Arsenal dan Chelsea itu tidak perlu membuktikan dirinya.

“Perkara paling penting bagi saya ialah konsisten dan adil dalam ucapan saya dengan pemain, sama ada Olivier atau orang lain,” katanya.

"Olivier akan menyertai kami, dan dia tidak perlu melakukan lebih atau kurang. Dia adalah sebahagian daripada pasukan ini yang berjaya, ia juga tanpa dia, dan dia kekal boleh dipilih, seperti yang saya selalu katakan.

"Tetapi jangan tanya saya tentang masa depan. Sudah tentu, kehadirannya dikaitkan dengan kecederaan Karim. Tetapi tiada perhatian khusus di sekelilingnya, dia adalah sebahagian daripada kumpulan."

Ditanya sama ada Benzema dan Giroud boleh tampil bersama, Deschamps menambah: "Ini bukan soal hubungan, ada persaingan juga, tetapi ia lebih jauh daripada itu.

“Sejarah menunjukkan ia sentiasa menjadi kesukaran besar bagi pemain yang mempunyai status yang sepatutnya dimilikinya, untuk tidak lagi memiliki status ini.

"Ia sangat sukar untuk hidup bersama, bukan untuk mengatakan mustahil. Tetapi ia adalah manusia dan ia tidak khusus untuk Olivier. Ia lebih kompleks. Saya tidak menghubunginya untuk memberitahu bahawa dia akan mempunyai 30 peratus masa bermain dan melihat bagaimana dia bertindak balas.

“Dia boleh terima apa sahaja, hanya sepuluh hari, tetapi sekali lagi, saya tidak mahu membahagi-bahagikan kes, dan terdapat beberapa kes dalam kes ini.

"Seorang pemain yang mempunyai kredibiliti perlu mempunyai peranan penting. Saya yakin barisan yang disenaraikan."