Pengurus Arsenal, Mikel Arteta sangat gembira melihat hubungan Granit Xhaka dengan penyokong bertambah baik selepas peranannya yang dibintangi dalam kekalahan Manchester United semalam.

Xhaka menjaringkan gol ketiga Arsenal di Stadium Emirates, melakukan percubaan dari jarak jauh untuk meletakkan perlawanan terlalu jauh untuk dikejar Red Devils.

United sebelum ini menghadirkan ancaman untuk melenyapkan kelebihan Arsenal yang 2-0 pada separuh masa pertama dengan jaringan gol Cristiano Ronaldo.

Tetapi jaringan Xhaka mematahkan momentum United, dan pemain antarabangsa Switzerland itu menikmati tepukan gemuruh apabila dia digantikan menjelang penghujung perlawanan.

Ia menandakan perubahan ketara dalam nasib untuk Xhaka daripada ketika dia selalu kelihatan bertentangan dengan penyokong, mendedahkan baru-baru ini bahawa dia hampir meninggalkan kelab kerana 'kebencian' daripada penyokong, mendakwa begnya adalah dikemas pada Disember 2019.

"Saya mengimpikan [tepukan] itu kerana dia berhak mendapatnya," kata Arteta.

"Jika mana-mana peminat secara individu akan menghabiskan lima atau 10 minit dengan Granit, atau dua minit, kerana itu sahaja yang anda perlukan, mereka akan memahami orang itu, profesionalnya dan betapa dia mengambil berat tentang kelab ini.


"Saya fikir dia membuat, saya akan mengatakan satu langkah berisiko, apabila dia mendedahkan perasaannya, tetapi dia juga melakukan itu kerana dia sudah bersedia.

"Dia berasakan persekitaran akan melindunginya. Dia rasa disayangi di kelab dan mereka meraikan dia dengan cukup hebat.

"Terima kasih kepada penykong kerana menunjukkan penghargaan itu kepadanya kerana saya tahu betapa bermaknanya itu baginya."