Xabi Alonso memuji perkembangan bekas rakan sepasukan, Joshua Kimmich ketika pengendali Bayer Leverkusen itu bersiap sedia untuk pertemuan semula dengan pendahulu Bundesliga, Bayern Munich malam ini.

Hampir enam tahun telah berlalu sejak Alonso bersara sebagai pemain, menamatkan kerjaya di atas padang yang terkenal di Bayern, di mana dia memenangi tiga kejuaraan liga berturut-turut.

Kimmich mula bermain dalam tempoh tiga musim Alonso di kelab itu, tiba dari Stuttgart dan menjadi pemain penting kepada Bayern namun masih banyak yang perlu diperbaiki dalam permainannya.

Kini berusia 28 tahun, Kimmich telah matang menjadi salah seorang pemain tengah Eropah yang paling lengkap, itulah yang dijangkakan oleh Alonso.

Ditanya sama ada dia melihat persamaan antara dirinya dan Kimmich, Alonso berkata: "Daripada segi posisi, ya. Apabila saya melihat Joshua buat kali pertama, saya tahu dia mempunyai masa depan yang hebat hanya berdasarkan gaya permainannya, personalitinya dan wataknya.

"Dia telah berkembang dengan sangat baik. Hantaran-hantarannya istimewa, cara dia membuka permainan serta cara dia membaca perlawanan. Saya suka cara dia bermain. Dia seorang pemain hebat dalam cara dia menampilkan dirinya."

Mengenai pertembungan dengan Bayern, Alonso berkata, “Saya mengenali mereka, tetapi itu tidak memudahkan usaha kami.

"Matlamat kami adalah untuk menghentikan pemain mereka dan menjadikan permainan sesukar mungkin untuk lawan kami."