Aiman sah kejuaraan dalam perlumbaan dramatik

Oleh Penulis Jemputan 19 November 2017 85
Aiman sah kejuaraan dalam perlumbaan dramatik
Pemburuan gelaran juara keseluruhan kategori Wira berakhir dengan penuh dramatik apabila Md Aiman Tahiruddin akhirnya ditabalkan selaku juara keseluruhan meskipun tidak beraksi dalam perlumbaan akhir pada pusingan terakhir Kejuaraan Cub Prix AAM Malaysia PETRONAS  di Dataran Bandar Penawar, Johor, hari ini.

Pelumba PETRONAS Sprinta Yamaha – AFB Tech itu sebelum itu mengalami masalah jentera sewaktu sesi kelayakan dan tidak layak ke perlumbaan akhir.

Bagaimanapun, dia terpaksa menunggu sehingga ke pusingan terakhir sebelum pencabar utama, Md Syafieq Aiman (Elf Koyoko KC Racing) yang memerlukan kemenangan untuk merampas gelaran juara, mengalami masalah jentera pada pusingan terakhir ketika sedang bersaing sengit bersama-sama Saiful Azhary Muhamad (Idemitsu Kozi Yam Honda Racing).

Saiful Azhary muncul juara setelah menamatkan 12 pusingan perlumbaan dengan masa keseluruhan 12 minit 0.163 saat, diikuti rakan sepasukan, Md Syarifuddin Azman, yang muncul naib juara dengan masa 12:00.304s. Rakan sepasukan Aiman, Md Danial Syahmi muncul pemenang tempat ketiga dengan masa 12:00.357s.

Aiman muncul juara keseluruhan dengan mengumpul 132 mata manakala gelaran juara di Johor membantu Saiful Azhary naik ke tangga kedua keseluruhan dengan mengumpul 128 mata. Syafieq Aiman yang gagal memungut sebarang mata berada di tangga ketiga dengan 110 mata.

“Suasana di khemah pasukan sangat mendebarkan. Saya dan seluruh pasukan tidak duduk diam kerana semua pelumba bersaing sengit dan saling bertukar kedudukan sehingga ke garisan penamat. Kami mengharapkan rakan sepasukan, Danial Syahmi, dapat menewaskan Syafieq Aiman dan memenangi perlumbaan.

“Walaupun Danial di tempat ketiga di belakang Saiful dan Syarifuddin, ia sudah cukup untuk membantu saya muncul sebagai juara keseluruhan. Saya sangat gembira dan berterima kasih kepada pasukan, penaja, keluarga dan semua yang menyokong dan membantu saya,” jelas Aiman.

Tentang Penulis

Penulis Jemputan

Komen