LTdL: Rentak kayuhan tidak terjejas, Harrif raih podium

Oleh Bernama 6 Februari 2020 385
LTdL: Rentak kayuhan tidak terjejas, Harrif raih podium
Ketiadaan abangnya, Mohd Zamri Saleh, dalam edisi kali ini jelas tidak menjejaskan rentak kayuhan pakar pecut TSG Cycling Team, Mohd Harrif, dalam perlumbaan pembuka tirai jelajah berbasikal Le Tour de Langkawi (LTdL) 2020 hari ini.

Pelumba kelahiran Kuala Terengganu itu menamatkan saingan di tempat kedua dalam acara Kriterium Antarabangsa Kota Kinabalu yang melibatkan sembilan pusingan perlumbaan sekitar bandaraya Kota Kinabalu.

Pelumba Jerman, Maximilian Richard Walscheid, daripada pasukan Jelajah Dunia, NTT Pro Cycling Team, muncul juara manakala pelumba pasukan St George Continental Cycling Team, Blake Quick, dari Australia menamatkan saingan di tempat ketiga.

Ketua pegawai perlumbaan mengisytiharkan 10 pelumba terbaik melepasi garisan penamat dalam kelompok besar dengan catatan masa 1 jam 32 minit  01 saat.

Peminat sukan berbasikal tanah air tidak dapat menyaksikan gandingan adik-beradik yang digelar ‘The Samseng Brothers’ dalam edisi kali ini apabila Mohd Zamri, 35, memutuskan untuk tidak menyertai saingan berprestij itu atas sebab tahap kesihatan yang tidak membolehkannya berlumba dalam perlumbaan bertaraf tinggi.

Zamri sebelum ini menjalani pembedahan membuka saluran darah ke jantung September tahun lalu di Institut Jantung Negara (IJN).

Sementara itu, Mohd Harrif, 31, yang ditemui pemberita selepas perlumbaan berkata dia tidak menyangka dapat meraih kedudukan podium kerana rentak perlumbaan hari ini yang agak laju membabitkan laluan landai.

"Kemenangan ini meningkatkan keyakinan saya untuk menghadapi baki perlumbaan selepas ini.

"Kumpulan peloton berjaya menangkap kumpulan pendahulu dalam jarak lima kilometer terakhir dan strategi hari ini nampak berjaya dan Alhamdulillah dapat,” katanya yang mesra dengan panggilan Mamat.

Mengenai peluang untuk meraih kedudukan podium dalam peringkat pertama di Kuching esok, Harrif optimis mampu mengulangi kejayaan sama yang dilakar hari ini.

"Saya tidak pasti lagi peluang untuk kedudukan podium esok dan saya akan melihat perancangan jurulatih (Jeremy Hunt). Insya-Allah, semoga ada lagi rezeki untuk saya dalam perlumbaan esok," jelas Mohd Harrif yang melakar kemenangan mengejut dalam LTdL 2019 dari Senawang ke Melaka.

Peringkat pertama LTdL 2020 esok melibatkan jarak sejauh 96.2 km sekitar bandaraya Kuching dengan menampilkan tiga zon pecutan di Sejingkat, Kuching Isthmus dan Third Passage.

-- BERNAMA

Imej: LTdL

Tentang Penulis

Bernama

Komen