Isu pakaian gimnas: Syed Saddiq mahu tahu pendirian Terengganu

Oleh Penulis Jemputan 10 November 2019 1304
Isu pakaian gimnas: Syed Saddiq mahu tahu pendirian Terengganu
Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman, mahu mengetahui pendirian Kerajaan Negeri Terengganu berhubung isu pakaian atlet gimnastik wanita.

Merujuk kepada maklum balas Kerajaan Terengganu kepada Channel News Asia (CNA), yang berpangkalan di Singapura semalam bahawa negeri itu tidak akan membenarkan gimnas wanita mereka menyertai pertandingan kerana bimbang mengenai isu pakaian, menteri itu berkata ia bercanggah dengan persetujuan yang dibincangkan.

Sebelum ini, negeri itu menyatakan akan membenarkan gimnas wanita mereka mengambil bahagian dalam Sukan Malaysia (Sukma) tahun depan, katanya.

"Mereka memberitahu saya bahawa mereka akan membenarkan gimnas untuk mengambil bahagian dalam Sukma. Perkara itu tidak akan menjadi masalah. 

"Bagaimanapun, pada masa yang sama, mereka menyatakan perkara lain apabila ditanya oleh media. Ketidakpastian membunuh bakat," katanya dalam kumpulan WhatsApp media kementeriannya.

Laporan khas CNA berjudul: ‘Dreams dashed for Terengganu's aspiring female gymnasts as state bars them from competitions over attire concerns’, melaporkan bahawa garis panduan baru sukan negeri Terengganu boleh menjejaskan impian atlet gimnastik yang berbakat.
 
Syed Saddiq berkata beliau tidak akan bertolak-ansur dalam isu itu dan akan memastikan masa depan atlet sukan berkenaan terjamin.

"Saya akan segera mengadakan mesyuarat untuk menyelesaikan isu ini. Sekiranya benar, KBS (Kementerian Belia dan Sukan) akan mengambil alih daripada MSN (Majlis Sukan Negeri) Terengganu dan menyerap atlet muda mereka yang didiskriminasikan.

"Saya secara peribadi akan bertemu dengan atlet yang terlibat untuk memastikan masa depan mereka dalam sukan gimnastik tidak terjejas," katanya. 

-- BERNAMA

Tentang Penulis

Penulis Jemputan

Komen