Klopp ikrar guna kelebihan di Anfield berdepan United

Oleh Penulis Jemputan 18 Januari 2020 487
Klopp ikrar guna kelebihan di Anfield berdepan United
Jurgen Klopp memberi amaran faktor Anfield akan menjadi penting ketika menggesa Liverpool untuk mengawal rentak dalam pertembungan dengan Manchester United tengah malam esok.

Liverpool terpaksa bangkit daripada ketinggalan untuk seri 1-1 di Old Trafford Oktober lalu, mengelak daripada kekalahan menerusi jaringan Adam Lallana pada penghujung permainan selepas Marcus Rashford meletakkan United mendahului permainan.

United mengamalkan taktikal serangan balas walaupun beraksi di laman sendiri dan pengurus mereka, Ole Gunnar Solskjaer, minggu ini berkata pasukannya telah mencari jalan untuk berdepan Liverpool.

Kata-kata itu mungkin akan kembali menghantui pengendali kelahiran Norway itu dalam aksi Liga Perdana Inggeris (EPL) minggu ini.

"Mungkin mereka telah menemui cara spesifik untuk berdepan Liverpool tetapi beraksi di Old Trafford dan Anfield memiliki perbezaan yang besar dan kami mahu membuktikannya," kata Klopp.

Berbanding merisaukan pasukan yang cenderung untuk bertahan, misi terbaru Klopp adalah mematahkan jentera serangan United yang memiliki kepantasan luar biasa.

"Perlawanan ini menuntut kami untuk beraksi dengan sempurna. Jika anda hilang bola pada waktu yang salah, mereka akan menghukum kami," katanya.

Seri dengan United merupakan satu-satunya perlawanan yang menyaksikan pendahulu liga, Liverpool, kehilangan mata dalam saingan EPL musim ini.

Klopp sekali lagi menjelaskan bahawa dirinya terkejut dengan taktikal United dalam pertembungan sebelum ini, namun tidak menyesal dengan ulasannya mengenai corak permainan bertahan musuh tradisi mereka itu.

"Pelik ketika anda berdepan pasukan berkualiti seperti United dengan cara mereka bermain," katanya.

"Kami menghadapi perkara yang sama dengan Tottenham. Selepas 70 minit, kami menguasai 80 peratus perlawanan, ia bukan sesuatu yang normal. Selain itu, serangan balas adalah cara terbaik buat Tottenham dan Man United."

Klopp turut mengesahkan Fabinho dan Joel Matip cergas untuk kembali bersama skuad Liverpool selepas diketepikan sebelum ini ekoran kecederaan.
Editor: Ammar Hakim

Tentang Penulis

Penulis Jemputan

Komen