Kumar umum persaraan di pentas antarabangsa

Oleh Bernama 20 Februari 2020 210
Kumar umum persaraan di pentas antarabangsa
Penjaga gol skuad hoki negara, S. Kumar, mengumumkan persaraan di pentas antarabangsa selepas 20 tahun menabur bakti kepada negara.

Kumar, 40, mula bersama skuad kebangsaan sejak Sukan SEA Brunei 1999 dan merupakan individu yang membantu pasukan Malaysia meraih dua pingat perak dalam Sukan Asia (Guangzhou 2010, Jakarta-Palembang 2018) serta pingat perak Piala Asia 2017 di Dhaka. 

Meskipun telah mengumumkan persaraan daripada skuad kebangsaan, dia masih akan meneruskan khidmatnya bersama Tenaga Nasional Berhad (TNB).

Dianggap sebagai penjaga gol terbaik negara serta antara terbaik dunia, Kumar sudah mencatatkan 321 kap sepanjang kariernya dalam sukan itu. 

“Niat saya untuk bersara sejak dari tahun 2015 lagi namun saya terus bersama pasukan kebangsaan memandangkan khidmat saya masih diperlukan sekiranya kami layak ke Sukan Olimpik. 

“Namun, selepas Malaysia gagal ke Tokyo 2020, saya fikir lebih baik saya beri peluang kepada penjaga gol muda untuk diasah bakat mereka bagi pembangunan jangka masa panjang. 

“Jika saya teruskan juga dengan skuad kebangsaan, masa itu umur saya dah 44 tahun, ia bukan sesuatu yang mudah. Malaysia memerlukan penjaga gol muda,” katanya dalam sidang media di Stadium Hoki Nasional, Bukit Jalil, hari ini. 
 

Sebaik pengumuman persaraan itu, Konfederasi Hoki Malaysia (MHC) melalui presidennya, Datuk Seri Subahan Kamal, mengambil tindakan pantas dengan melantik Kumar sebagai jurulatih penjaga gol bagi skuad remaja negara.

Mengulas lanjut mengenai tawaran yang diberikan MHC itu, Kumar berkata peluang yang diberikan  adalah sesuatu yang sangat besar dan penting baginya. 

Jelasnya, sebagai ahli sukan yang berpengalaman selama 20 tahun, dia tidak mahu ‘kedekut’ ilmu sebaliknya mahu berkongsi ilmu berkenaan dengan generasi muda negara. 

Tonik penting ini diharap dapat diterjemahkan beliau dengan menjadi jurulatih yang mampu membawa pasukan hoki Malaysia ke Sukan Olimpik 2024 di Paris.
 

Tentang Penulis

Bernama

Komen