Inspektor Nabil masih diperlukan

Oleh Mirnawan Nawawi 30 June 2019 1342
Inspektor Nabil masih diperlukan
Keputusan ketua jurulatih skuad hoki negara, Roelant Oltmans, memanggil semula Nabil Fiqri Mohd Noor menyertai kem latihan boleh dikatakan satu tindakan yang tepat.

Saya berasakan pemain tengah ini mampu menyuntik sesuatu kepada skuad Malaysian Tigers dengan pengalaman luasnya beraksi di pentas antarabangsa setelah sekian lama.

Walaupun Nabil langsung tidak bermain dalam mana-mana kejohanan tahun ini kerana namanya tidak terpilih tetapi saya jangka ia bukan satu masalah besar buat pemain berusia 32 tahun ini.

Ini kerana semua sedia maklum dengan kemampuan pemain berstatus Inspektor dalam Polis Diraja Malaysia (PDRM) ini.

Sebagai pemerhati sukan hoki tanah air, pastinya saya mahu Nabil diberikan ruang beraksi kerana bila lagi jika bukan sekarang apatah lagi perlawanan selepas ini iaitu pusingan kelayakan Sukan Olimpik 2020 amat penting buat skuad negara.

Dalam masa sama, barisan kejurulatihan skuad negara tidak seharusnya serik menggunakan khidmat pemain muda seperti Azrai Aizad Abu Kamal dan Akhimullah Anuar Esook yang telah membuktikan keupayaan mereka setiap kali disenaraikan bermain.

Nabil mempunyai daya kepimpinan yang tinggi, pengalaman luas, karakter permainan yang mudah serta tenaga kerja (work rate) yang tinggi dalam permainan.

Apa yang menjadi persoalan utama ketika ini adakah Nabil mampu mencapai tahap kecergasan seperti pemain-pemain dalam skuad negara dalam usaha merebut tempatnya dalam kalangan 18 terbaik.

Inilah cabaran sebenar buat pemain berpengalaman luas seperti Nabil untuk membuktikan kehadirannya dalam kem latihan berbaloi.

Tentang Penulis

Tawaran Menarik

Komen