Felix Auger-Aliassime membuktikan bukan tandingan untuk Novak Djokovic, yang kelihatan bersedia untuk menuntut gelaran pertamanya pada 2022.

Ia merupakan musim yang mengecewakan setakat ini buat pemain Serbia itu, yang mara ke final di Belgrade bulan lalu sebelum ditewaskan oleh bintang semakin meningkat Carlos Alcaraz di Madrid awal Mei.

Namun dengan Rafael Nadal diketepikan, Djokovic jelas menjadi pilihan utama menuju ke separuh akhir Internazionali d'Italia, selepas dia menewaskan Auger-Aliassime 7-5 7-6 (7-1) semalam.

Kemenangan itu bukan sahaja menandakan separuh akhir menentang Casper Ruud, yang menewaskan penakluk Nadal, Denis Shapovalov 7-6 (9-7) 7-5, tetapi juga memastikan Djokovic akan menghabiskan minggu ke-370 di puncak ranking ATP, selepas dia tergelincir di bawah Daniil Medvedev dalam kedudukan langsung.

Djokovic akan menambah 360 mata kepada jumlah keseluruhannya untuk mara ke empat terakhir, dan dia kini mempunyai kejayaan ke-1000 kemenangan peringkat Jelajah dalam cita-citanya apabila dia menentang Ruud untuk layak ke final.

Pemain berusia 34 tahun itu telah memenangi rekod 37 gelaran Masters 1000 setakat ini dalam kerjayanya, termasuk lima di Rom.


"Saya fikir ia adalah tenis peringkat tinggi," kata Djokovic. “[Auger-Aliassime] memang meminta saya untuk meningkatkan tahap dan saya perlu bermain secara konsisten dengan baik.

“Saya fikir saya boleh menyelesaikan tugas itu lebih awal, tetapi penghargaan kepadanya kerana melawan balik.

"Saya mengenali Felix dengan baik. Dia telah berada di puncak permainan lelaki selama beberapa tahun. Dia mendapat servis yang mematikan, sejujurnya. Dia mencapai tempatnya di dalam kotak dengan sangat baik dengan servis, dan ia tidak mudah bagi saya pada semua untuk kembali.

"Dia juga kembali dengan baik, dia bergerak dengan baik. Dia pemain yang sangat lengkap."