Suzuki telah mengesahkan rancangan untuk menarik diri daripada MotoGP akhir musim ini, dengan menjelaskan faktor ekonomi mendorong keputusan pengeluar itu.

Syarikat Jepun itu baru-baru ini bercadang untuk berhenti daripada MotoGP dan ia telah dibuat secara rasmi dalam satu kenyataan semalam yang mengatakan perbincangan sedang berlangsung dengan penganjur MotoGP, Dorna Sports.

Kenyataan Suzuki berbunyi, "Suzuki Motor Corporation sedang berbincang dengan Dorna berhubung kemungkinan menamatkan penyertaan Suzuki dalam MotoGP pada penghujung 2022.

"Malangnya, keadaan ekonomi semasa dan keperluan untuk menumpukan usahanya pada perubahan besar yang dihadapi dunia automotif pada tahun-tahun ini, memaksa Suzuki untuk secara drastik mengurangkan kos berkaitan perlumbaan dan menggunakan semua sumber ekonomi dan manusia dalam membangunkan teknologi baharu.

"Kami ingin merakamkan ucapan terima kasih yang tidak terhingga kepada pasukan Suzuki Ecstar kami, kepada semua pihak yang telah menyokong aktiviti perlumbaan motosikal Suzuki selama bertahun-tahun dan kepada semua peminat Suzuki yang telah memberikan sokongan penuh semangat kepada kami."

Dorna Sports bertindak balas terhadap laporan awal Suzuki mempertimbangkan untuk menarik diri daripada kejuaraan dengan mengatakan syarat perjanjiannya dengan MotoGP bermakna pengeluar tidak boleh membuat keputusan sedemikian secara unilateral.

“Bagaimanapun, sekiranya Suzuki berlepas mengikut perjanjian antara kedua-dua pihak, Dorna akan memutuskan bilangan pelumba dan pasukan yang ideal berlumba dalam kelas MotoGP mulai 2023,” kata kenyataan Dorna Sports. "Dorna terus menerima minat yang tinggi daripada beberapa kilang rasmi dan pasukan bebas yang ingin menyertai grid MotoGP."

Pengesahan rundingan dengan Dorna nampaknya telah membawa langkah keluar Suzuki lebih dekat.

Suzuki Ecstar memenangi kejuaraan pasukan pada 2020, apabila pelumba Sepanyol, Joan Mir menang dalam kejuaraan pelumba. Mir dan pasukan kedua-duanya menduduki tempat ketiga pada 2021.

Dalam respons yang jelas terhadap pengumuman itu, Mir menyiarkan di media sosial gambar sambutan 2020 bersama kakitangan pasukan, dengan mesej: "Anda adalah yang terbaik! Sentiasa di hati saya."