Hasrat beregu wanita utama negara, Pearly Tan-M. Thinaah, untuk ke final Kejohanan Badminton Terbuka India tidak kesampaian selepas tewas kepada beregu nombor dua dari Jepun, Nami Matsuyama-Chiharu Shida, dalam aksi separuh akhir di New Delhi sebentar tadi.

Pearly dan Thinaah pada awalnya membuktikan mereka mampu memberikan saingan dalam set pertama tetapi memasuki pertengahan aksi, mereka mula melakukan kesilapan demi kesilapan, antaranya memberikan lawan enam mata berturut-turut di kedudukan 18-11, sebelum akur dengan kekalahan 14-21.

Skrip hampir sama berlaku dalam set kedua, di mana pasangan negara di ranking keenam dunia itu tidak membenarkan lawan untuk menjarakkan mata terlalu jauh sehingga satu ketika mengikat kedudukan 8-8 tetapi selepas itu, mereka mula berdepan kesukaran untuk memecahkan tembok pertahanan lawan sebelum akur menamatkan pertarungan selama 43 minit itu dengan kekalahan 16-21.

Bagaimanapun, ia tetap satu kebangkitan prestasi yang baik buat Pearly dan Thinaah selepas mereka terkandas seawal pusingan pertama dalam Kejohanan Terbuka Malaysia minggu lalu.