Kita mulakan dgn Chelsea dan pemain mereka walaupun tidak banyak dikritik persembahan mereka namun mereka pasti sedar akan prestasi hambar dipamerkan ketika ini di liga perdana inggeris, capital one cup dan juga liga juara juara eropah. Sebaliknya, jurulatih mereka yang tertekan kerana tumpuan media yang senantiasa terarah kepada Jose Mourinho yang dikenali juga sebagai 'The Special One'. Kedudukan beliau selaku pengurus Chelsea kini tergugat dan kata putus dari Pemilik Kelab Chelsea Roman Abramovich adalah jikalau Chelsea tewas menentang Liverpool esok maka Jose Mourinho akan dipecat. Siapa yang sangka situasi ini boleh berlaku selepas beberapa bulan lalu sahaja mereka muncul juara Liga Perdana Ingerris musim 2014/2015. Liverpool pula tidak banyak bezanya kerana baru menggantikan Pengurus mereka dengan memecat Brendan Rogers serta merta dan menamakan Jurgen Klopp sebagai Pengurus baru Liverpool. Klopp adalah nama besar dalam dunia pengurusan bolasepak kerana kejayaannya bersama Dortmund serta kebolehannya mengenal pasti bakat bakat muda yang kemudiannya menjadi bintang ternama sepertimana beliau buktikan ketika mengendalikan Borussia Dortmund.

Klopp masih tercari cari kemenangan pertama selaku Pengurus baru Liverpool dalam saingan Liga Perdana Inggeris dan alangkah manisnya jikalau mampu menewaskan Chelsea demi 3 mata pertama yang diingini. Tugas beliau pasti berat kerana mereka bertandang ke laman lawan dan kedudukan Chelsea juga memaksa The Blues berjuang habis habisan untuk 3 mata yang mampu memberi tambahan masa buat Mourinho mengubah nasib Chelsea musim ini. Pemain pemain The Blues menyatakan bahawa mereka tidak risau serta mampu mengubah musim mereka setelah mendapat kemenangan ini. Pertemuan sebegini adalah perlawanan yang sinonim debgan Jose Mourinho kerana permainan minda yang sering dilakukan beliau menjelang pertemuan gergasi seperti ini. Namun ini kali pertama Mourinho dan Klopp bersaing di liga inggeris dan pasti ya menarik untuk melihat dua personaliti yang berbeza. Klopp dikatakan peramah dan mempunyai perwatakkan seolah olah boleh mengajaknya minum. Mourinho pula sebaliknya, pendekatan yang jauh berbeza dari kedua dua pengurus pasukan masing masing itu tidak dinafikan dan itu menjadikan pertemuan ini begitu dinanti nantikan ramai malam esok. Satu lagi fakta menarik adalah jikalau Chelsea ingin melayakkan diri ke Liga Juara Juara Eropah untuk musim hadapan mereka perlu memecahkan rekod kemenangan mereka sebelum ini dalam baki 28 perlawanan liga perdana inggeris untuk melakukannya. Liverpool juga tidak berada di kedudukan yang membanggakan selepas perbelanjaan besar Brendan Rodgers tidak membuahkan hasil setakat ini. Klopp masih terpaksa menggunakan khidmat pemain yang sedia ada sepenuhnya dan mendapat sokongan pemain pemainnya untuk memberikan 110% dalam setiap perlawanan akan datang sebelum beliau dibenarkan berbelanja dalam pintu perpindahan pemain seterusnya untuk membawa masuk pemain pemain pilihannya demi memperkuatkan lagi skuad Liverpool.

Apapun terjadi yang pasti pertemuan sudahpun tertulis kemungkinan besar kontroversi bakal melanda sepertimana Chelsea bertemu Arsenal tempoh hari. Situasi yang sana dijangkakan kali ini antara Chelsea dan Liverpool dan mungkin juga memperlihatkan reaksi berbeza dari Jurgen Klopp yang selama ini sekadar berkongsi senyuman sahaja. Ikuti pertemuan ini secara langsung di saluran Astro Supersports jam 8.45mlm esok.