Dusan Vlahovic menyertai Kylian Mbappe dan Erling Haaland sebagai 'pemain terbaik generasi mereka', menurut ketua jurulatih Juventus, Massimiliano Allegri.

Allegri menandatangani pemain antarabangsa Serbia Vlahovic dari Fiorentina Januari lalu dalam perpindahan yang pada mulanya bernilai EURO70 juta, dan penyerang itu telah berjaya menjaringkan empat gol dalam tujuh perlawanan Serie A pertamanya untuk kelab baharunya.

Bekas bintang Viola itu juga menjaringkan 33 gol dalam liga pada 2021, menyamai rekod Cristiano Ronaldo untuk menjaringkan gol terbanyak dalam liga utama Itali sepanjang tahun kalendar.

Sememangnya, jaringan 21 golnya dalam liga musim lalu adalah yang tertinggi dicatatkan oleh pemain Fiorentina dalam satu kempen sejak Alberto Gilardino pada 2008-09 (25), dan dia telah membawa prestasi itu ke dalam kempen baharu juga.

Vlahovic telah mencatatkan 21 gol sepanjang penampilan untuk Juve dan Fiorentina dalam Serie A musim ini, menjadikannya penjaring terbanyak bersama liga -- setaraf dengan Ciro Immobile -- manakala hanya Robert Lewandowski (31) dan Karim Benzema (22) telah menjaringkan lebih banyak gol dalam lima liga utama Eropah.

Haaland, yang telah dihadkan kecederaan di Borussia Dortmund, berada di tempat kesembilan dalam senarai yang sama dengan 16 gol Bundesliga, secara purata menjaringkan gol sekali setiap 81 minit, manakala Mbappe dari Paris Saint-Germain telah menjaringkan 15 gol.

Allegri memuji trio muda itu sambil menyatakan keterujaannya untuk melihat Vlahovic semakin berkembang.

"Dia seorang pemain muda yang tidak mempunyai banyak pengalaman antarabangsa. Tetapi dia mempunyai kualiti. Dia mahu dan boleh meningkat. Dia mempunyai masa untuk melakukannya," kata Allegri mengenai Vlahovic dalam temu bual dengan GQ.

"Dia cukup klinikal di depan gawang dan Juventus membuat pembelian penting. Dia, Mbappe dan Haaland adalah pemain terbaik generasi mereka."