BARCELONA 2 CELTA VIGO 2

Denis Suarez mengakui Barcelona bernasib baik dapat mengekalkan rekod tanpa kalah apabila seri 2-2 dengan Celta Vigo dalam LaLiga di Balaidos​, awal pagi tadi.


Barca mendahului perlawanan dua kali menerusi Ousmane Dembele dan Paco Alcacer walaupun jurulatih, Ernesto Valverde, membuat perubahan, dengan perhatian tertumpu kepada perlawanan akhir Copa del Rey menentang Sevilla, awal pagi Ahad ini.

Lionel Messi turun sebagai pemain simpanan tidak lama sebelum Alcacer menemui gol pada minit ke-64 dan pada masa yang sama Sergi Roberto diperkenalkan tetapi kemudian dibuang kerana menarik Iago Aspas.

Penyerang Sepanyol, Aspas, menemui gol penyamaan kali kedua buat Celta dalam tempoh lapan minit dan tuan rumah memberi tekanan untuk memburu kemenangan ketiga ke atas Barca di Balaidos.

"Celta sentiasa mencipta banyak peluang dan bermain dengan ramai pemain (dalam serangan)," Suarez memberitahu wartawan.

"Saya fikir dalam babak kedua, kami mendominasi sehingga pemain kami mendapat kad merah. Dan ia benar bahawa mereka mempunyai beberapa peluang untuk menjaringkan gol ketiga.

"Nasib baik ia tidak berlaku, kami masih belum tertewas dan semakin hampir dengan LaLiga (gelaran). Kami perlu diberikan pujian kerana meneruskan rekod tidak tertewas pada ketika ini. Ia merupakan pencapaian yang luar biasa.

"Apabila banyak masa berlalu ia sentiasa sukar. Gol saya adalah untuk kejayaan di sini dan terus mencuba," katanya.