MANCHESTER CITY 2 BOURNEMOUTH 1

David Silva menjadi nadi dalam kemenangan 2-1 Manchester City ke atas Bournemouth awal pagi tadi untuk meninggalkan skuad bimbingan Pep Guardiola itu dengan kekaguman.


Pemain tengah berusia 34 tahun itu menyertai City pada 2010, lantas menikmati karier yang luar biasa di Manchester dengan memenangi 11 kejuaraan utama dan menempa namanya sebagai ikon kelab berkenaan.

Pemain tengah veteran itu mungkin akan berhijrah akhir musim ini dengan kepulangan ke Sepanyol dilihat sebagai destinasi pilihannya sebelum dia mengakhiri kariernya yang gemilang.

Begitupun, Silva membuktikan sentuhan terbaiknya masih berbisa dengan mencetak nama selaku penjaring melalui sepakan percuma, kemudian mencipta bantuan gol buat Gabriel Jesus dalam aksi di Stadium Etihad itu.

Biarpun ia bukan satu kemenangan yang meyakinkan, tetapi Guardiola sangat gembira dengan Silva.

"Dia dalam prestasi yang luar biasa, dia adalah salah seorang pemain yang kembali daripada perintah kawalan pergerakan dengan persembahan yang luar biasa," kata Guardiola kepada Sky Sports.
"Dia dalam keadaan yang luar biasa ketika keadaan dan caranya beraksi sangat menarik.

"Mindanya sama ada dengan atau tanpa bola, matlamatnya adalah gol. Ini adalah kali kedua berturut-turut dia menyumbat gol menerusi bola pegun. Dia benar-benar hebat."

Ketika Silva berpindah daripada Valencia, timbul keraguan apakah pemain tengah teknikal itu dapat menyesuaikan diri dalam EPL.

Tetapi dia dengan tegas menyangkal terhadap kesangsian ramai , Guardiola berharap anak buahnya itu dapat menikmati sisa kariernya di destinasi pilihannya."Semua orang sangsi, untuk ke mari dan beraksi dalam liga ini bukannya mudah tetapi itulah yang membuktikan mentaliti David. Dia memilikinya, itulah kenyataannya," lanjut Guardiola.

"Dia sudah memutuskan untuk pergi, jadi mudah-mudahan dia dapat menemui tempat di mana dia ingin beraksi pada tahun-tahun terakhir kariernya."