David de Gea meratapi musim Manchester United yang mengecewakan apabila dia menegaskan rakan sepasukan Red Devils yang tidak komited 'tidak perlu kekal' bersama pasukan.

Ralf Rangnick telah gagal mengubah nasib United berikutan pemecatan Ole Gunnar Solskjaer November lalu, menamatkan tempoh perkhidmatannya dengan kadar kemenangan paling rendah berbanding mana-mana pengurus dalam sejarah Liga Perdana kelab (41.7 peratus -- 10 kemenangan daripada 24 perlawanan).

Erik ten Hag menyaksikan United tewas 1-0 di Crystal Palace, walaupun mereka akan beraksi dalam Liga Europa musim depan selepas West Ham gagal mengatasi mereka pada hari terakhir.

Ten Hag bertugas untuk membina semula pasukan selepas United gagal menamatkan kempen liga dengan perbezaan gol yang positif (sifar pada 2021-22) buat kali pertama sejak kempen 1989-90 (-1).

United juga menamatkan kempen mereka dengan kutipan mata paling rendah dalam Liga Perdana (58), dan De Gea melepaskan kekecewaannya selepas perlawanan di Selhurst Park.

"Saya mahu melupakan musim ini dan bersedia 100 peratus untuk musim depan dan bersikap positif. Perkara terbaik yang berlaku hari ini ialah musim telah tamat," kata De Gea kepada BBC Sport.

"Ia sungguh mengerikan, musim yang sangat buruk dalam semua hal, ia sangat sukar. Sudah tiba masanya untuk berehat dan menyediakan fikiran anda untuk musim depan.

"Yang mahu kekal, kekal di kelab. Yang tidak mahu tinggal, keluar. Anda tidak perlu tinggal di sini.

"Pengurus dan kakitangan baharu sudah pun mencari pemain baharu. Mudah-mudahan mereka membawa pemain yang bagus dengan perwatakan yang baik."

Rekod era Liga Perdana yang tidak diingini terus jatuh untuk United, yang telah tewas enam perlawanan liga di tempat lawan berturut-turut buat kali pertama sejak Mac 1981, dan De Gea teruja untuk permulaan baharu di bawah Ten Hag penggal seterusnya.

"Saya tidak sabar. Saya teruja untuk musim depan, pengurus baharu, pemain baharu," tambahnya.

"Mudah-mudahan kami akan bertambah baik dan meletakkan Manchester United pada kedudukan yang lebih baik. Kami perlu percaya pada masa hadapan."