LAS PALMAS 0 ATLETICO MADRID 5

Diego Simeone memuji amukan separuh masa pertama yang ditunjukkan Atletico Madrid apabila pasukannya membenam 10 pemain Las Palmas 5-0, awal hari ini.


Atleti -- yang menghadapi jiran, Real Madrid, pada perlawanan pertama separuh akhir Liga Juara-Juara, Selasa ini -- menjaringkan tiga gol dalam tempoh 20 minit pertama di Estadio de Gran Canaria, pencapaian kali pertama mereka dalam saingan LaLiga sejak 1957 .

Kevin Gameiro membuka koleksi gol pada minit kedua, sebelum menjaringkan gol kedua sejurus selepas Saul Niguez menggandakan kedudukan pasukan pelawat.

Pemain gantian, Thomas Partey dan Fernando Torres, turut menemui gol pada lewat perlawanan, dan Simeone teruja dengan prestasi pasukannya kerana mereka mara tiga mata di hadapan Sevilla yang di kedudukan keempat.

"Saya menikmati perlawanan penting yang pasukan bermain. Kami terjemahkan dengan baik bagaimana kami perlu bermain hari ini. Kami menemui apa yang kami cari," kata Simeone.

"Hari ini kami bermula sangat kuat. Saya tidak bosan dengan memuji pemain-pemain ini. Empat hari yang lalu kami tewas dan hari ini mereka masuk ke padang dan menyelesaikannya dalam tempoh 18 minit.

"Saya memuji jumlah sumbangan pasukan dan keseluruhan kelab."