Ketua jurulatih Milan, Stefano Pioli, mahu 'menulis lembaran sejarah baharu' ketika Rossoneri memburu Scudetto pertama dalam tempoh 11 tahun.

Skuad bimbingan Pioli berada di hadapan tiga mata di puncak Serie A selepas menewaskan Cagliari 1-0 Sabtu lalu, kemenangan ketiga berturut-turut mereka dengan jaringan itu.

Rakan pencabar kejuaraan, Napoli dan Inter kekal dalam persaingan, dengan pasukan kendalian Luciano Spalletti di belakang tiga mata dan juara bertahan enam tertinggal, walaupun dengan satu perlawanan dalam tangan.

Juventus kendalian Massimiliano Allegri juga hanya ketinggalan tujuh di belakang pendahulu liga ketika Milan melonjak ke arah kejuaraan Serie A pertama sejak kempen 2010-11.

Ketika pemainnya terus memberikan persembahan di atas padang, Pioli sangat menghargai hubungannya dengan bekas bek tengah kelab itu dan pengarah teknikal semasa, Paolo Maldini, ketika pasangan itu ingin meletakkan tanda mereka kepada bola sepak Itali.

"Saya bertuah dapat bercakap dengannya setiap hari, dia adalah tempat rujukan yang sangat diperlukan," kata Pioli.

"Saya selalu berkata bahawa saya cukup bertuah untuk melatih kumpulan yang hebat, pemain yang menjiwai nilai kelab ini dengan sempurna. Bersama-sama, kami cuba menulis lembaran baharu dalam sejarah.

"Selepas hanya beberapa hari di Milan, saya berasakan sesuatu yang tidak pernah saya rasai di tempat lain, saya berasa seperti di rumah. Itulah Milan bagi saya: rumah. Tekanan adalah sebahagian daripada tugas saya, tetapi ia juga memotivasikan kerana ia mengingatkan saya bahawa saya sentiasa boleh melakukan yang lebih baik.

“Dalam perjalanan mungkin ada saat-saat anda perlahan, tetapi yang penting ialah teruskan dan jangan pernah berhenti.

"Matlamat kami adalah untuk menggembirakan peminat kami. Itulah sebabnya kami bermain. Kami bertuah kerana mempunyai penyokong yang luar biasa dan kami tidak akan berhenti berterima kasih kepada mereka kerana semangat mereka sentiasa menular."