Permulaan berliku era baharu Newcastle United diteruskan semalam apabila pasukan bergelut dalam Liga Perdana Inggeris (EPL) itu disingkirkan daripada Piala FA oleh pasukan divisyen ketiga Cambridge United.

Newcastle mempunyai cita-cita besar selepas mereka diambil alih oleh konsortium yang diketuai Saudi Oktober lalu dan mengintai pertandingan piala yang ditunggu-tunggu di bawah pengendali yang dilantik baru-baru ini, Eddie Howe.

Tetapi Magpies dimalukan apabila tewas 1-0 dalam pusingan ketiga kepada Cambridge, yang berada dalam tiga perlawanan tanpa kemenangan dan berada di kedudukan ke-16 dalam Liga Satu, menerusi jaringan Joe Ironside pada minit ke-56 di St James' Park.

Kemenangan itu adalah kali pertama Cambridge menentang pasukan liga utama dalam Piala FA.


Walaupun Newcastle masih belum benar-benar menggunakan sepenuhnya kuasa kewangan mereka, apabila baru sahaja membawa masuk Kieran Trippier dari Atletico Madrid dengan harga GBP12 juta minggu ini dan bek-kanan itu memainkan peranan penuh di hadapan pemilik United.

Penjaga gol Cambridge, Dimitar Mitov, menafikan sembilan percubaan, termasuk menghalang percubaan Joelinton ketika skuad kendalian Mark Bonner mara ke pusingan keempat buat kali kedua selepas 21 musim.

Pasukan kedua tercorot, Newcastle, kini perlu mengubah perhatian apabila dalam usaha untuk kekal dalam saingan EPL dengan pertembungan Watford Sabtu depan menjadi taruhan.