Pengendali Harimau Malaya, Tan Cheng Hoe, tetap menganggap skuad akhir 24 pemain ke Piala AFF sebagai barisan ampuh, walaupun hakikatnya tempang tanpa beberapa tonggak utama.

Cheng Hoe juga bersikap positif terhadap peluang pasukannya melakar kejayaan di bumi Singapura, setelah diletakkan sasaran untuk mara ke pentas final kejohanan.

"Kami tidak boleh membandingkan skuad ini dengan barisan pemain yang beraksi bagi edisi 2018 kerana perbezaan pemain tidak banyak tetapi dalam setiap pemain menampilkan peningkatan dalam prestasi," kata Cheng Hoe.

Senarai 24 pemain negara ke Piala AFF diumumkan hari ini menyaksikan pemain sayap Kedah, Fayadh Zulkifli Amin, digugurkan daripada pasukan.

Terdahulu, lima pemain terpaksa disisihkan iaitu Darren Lok, Akram Mahinan, Kenny Palraj, Mohamadou Sumareh dan Azri Ghani ekoran kecederaan tatkala pemain utama lain iaitu Farizal Marlias, Matthew Davies dan Corbin Ong pula tidak disenaraikan sejak awal lagi.

Situasi itu menjadikan barisan pemain negara yang dibawa ke Kota Singa tampak kurang seimbang dan jelas dapat dilihat apabila Cheng Hoe tidak mempunyai banyak pilihan pemain di bahagian tengah.

"Saya sentiasa bersedia untuk bermain dan cuba melakukan aksi konsisten," kata pemain tengah, Mukhairi Ajmal Mahadi.