Pengurangan hukuman denda kerana lewat dan gagal melengkapkan pendaftaran pasukan musim 2018, membantu mengurangkan tekanan kewangan yang dihadapi Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA).

Presiden KAFA, Bibi Ramjani Ilias Khan, berkata keputusan yang dibuat Liga Bolasepak Malaysia (MFL) itu penting untuk persatuan berkenaan melakukan perancangan sepanjang musim ini dalam keadaan kekangan kewangan yang dihadapi.

"Ia sangat membantu kami kerana terlalu banyak dana diperlukan bagi membayar hutang sedia ada dan untuk mengurus persatuan, bantuan-bantuan yang kita terima tidak banyak," katanya hari ini.

Ketua Pegawai Eksekutif MFL, Kevin Ramalingam hari ini berkata jumlah denda itu dikurangkan selepas 10 pasukan terbabit yang terdiri daripada empat pasukan Liga Super dan enam pasukan Liga Perdana membuat rayuan pengurangan hukuman dalam tempoh 14 hari, selepas pemakluman hukuman dibuat.

Bagi denda melibatkan pasukan Liga Super, hukuman dikurangkan daripada RM1.5 juta kepada RM500,000 sementara hukuman denda pasukan Liga Perdana dikurangkan daripada RM500,000 kepada RM200,000.

Bibi Ramjani berkata pihaknya berterima kasih kepada MFL yang mengurangkan denda tersebut dan akan terus berusaha sebaik mungkin bagi memperkasa aspek pengurusan untuk mengelak kesilapan pada masa akan datang.

Sementara itu, beliau berkata jasa dan pengorbanan Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim, dalam pembangunan bola sepak negara ketika menerajui Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) seharusnya dihargai.

"Walaupun tidak lama menjadi pemimpin FAM, Tunku Ismail banyak melakukan perubahan kepada pembangunan bola sepak tanah air, sama ada dalam aspek pengurusan persatuan dan sebagainya.

"Secara peribadi, walaupun saya baru terlibat dengan pengurusan sukan ini, saya amat berterima kasih kepada Tunku Ismail kerana memberikan sedikit-sebanyak idea bagi memperkasa pengurusan KAFA," katanya.

Semalam, Tunku Ismail mengumumkan melepaskan jawatan sebagai presiden FAM.

-- Bernama