Gianluigi Buffon percaya beberapa pemain Juventus tidak bersedia dengan peningkatan permintaan yang datang dengan ketibaan Cristiano Ronaldo.

Ronaldo menamatkan tempoh tiga musim di Turin apabila dia kembali ke Manchester United pada awal musim 2021-22.

Dia menjaringkan 101 gol dalam 134 perlawanan dalam semua pertandingan untuk Bianconeri.

Semasa Ronaldo berkhidmat, Juve memenangi Scudetto dalam dua musim pertamanya tetapi terlepas ke Inter pada 2020-21, walaupun pemain berusia 36 tahun itu mencatatkan 29 gol paling banyak dalam saingan liga.

Itu menjadikan Ronaldo, yang juga penjaring terbanyak sepanjang masa dalam bola sepak antarabangsa lelaki, pemain pertama yang menduduki tempat teratas carta penjaring di Serie A, LaLiga dan Liga Perdana Inggeris.

Buffon sebelum ini mencadangkan Ronaldo sedikit sebanyak menghalang bekas pasukannya, tetapi penjaga gol Parma itu telah menarik balik pendapat itu kerana dia mempersoalkan sama ada beberapa pemain Juve bersedia untuk ketibaan Ronaldo.

"Saya berkata bahawa DNA tertentu telah hilang dengannya kerana saya fikir begitu, dan apabila difikirkan lebih mendalam, saya boleh mengatakan bahawa ia bukan salah Cristiano," kata Buffon kepada Corriere della Sera.

"Dia adalah pemain terbaik dan apabila anda menandatangani pemain berkaliber itu, anda tahu apa yang anda perlu hadapi.

Anda perlu memahami jika yang lain bersedia dan pada pendapat saya, ramai pemain tidak bersedia untuk berkongsi jenis pengalaman tertentu. Sama ada anda suka atau tidak, ini tidak sepatutnya berlaku, terutamanya dalam kelab seperti Juve.

"Apabila dia tiba di Turin, saya pergi ke Paris. Dan apabila saya kembali saya melihat sesuatu yang berbeza, itu tidak mengingatkan saya tentang apa yang saya tinggalkan."


Pemenang lima kali Ballon d'Or, Ronaldo telah berjaya menjaringkan 14 gol untuk United sekembalinya dalam semua pertandingan musim ini.

Malah, selepas menjaringkan satu gol dan membantu satu lagi ketika menentang Burnley pada hari Khamis, pemain antarabangsa Portugal itu kini telah mencapai dua angka untuk penglibatan gol dalam 17 musim terakhir liga.