Neymar bakal terlepas kunjungan Paris Saint-Germain (PSG) bertemu bekas kelabnya, Barcelona dalam Liga Juara-Juara (UCL) selepas diketepikan selama empat minggu.

Kelab Ligue 1 itu, yang ke Camp Nou Selasa depan mengesahkan pemain kelahiran Brazil itu mengalami kecederaan pangkal paha ketika menang dalam aksi Coupe de France ke atas Caen Rabu lalu.

Jangka waktu pemulihan Neymar dalam kebimbangan untuk perlawanan pusingan 16 dengan Barca, yang dijadualkan pada 10 Mac.

Neymar mengalami kecederaan pada minit ke-60 ketika menang 1-0, dengan pemain berusia 29 tahun itu kelihatan kurang selesa di bahagian pangkal paha.

Namun rakan sepasukannya, Moise Kean, berkata kepada Eurosport bahawa 'semuanya sihat', ketua jurulatih, Mauricio Pochettino, pula kurang optimis.

"Otot di sebelah paha kirinya mengalami masalah dan mereka akan memeriksanya untuk melihat jenis kecederaan yang dialaminya," katanya.

"Realitinya adalah bahawa kami tidak tahu sejauh mana kecederaan, esok kita akan mengetahui lebih lanjut."

PSG kemudian mengeluarkan kenyataan bahawa Neymar berdepan kecederaan yang serius.

"Setelah analisis ujian klinikal dan imbasan, Neymar dijangka perlu direhatkan selama empat minggu bergantung pada perkembangan kecederaan."

Neymar sering mengalami kecederaan pada waktu yang sama pada musim-musim sebelumnya semasa sepanjang bersama PSG.

Pada 2018, Neymar mengalami kecederaan jari kaki pada Februari, bermakna dia terlepas hampir tiga bulan, dengan PSG tewas 5-2 secara agregat kepada Real Madrid dalam pusingan 16.

Kecederaan buku lalu kemudian menyaksikan dia direhatkan pada Januari hingga April 2019, di mana PSG disingkirkan oleh Manchester United.