Jose Mourinho mendakwa dia adalah 'pilihan pertama' dan 'satu-satunya pilihan' untuk mengambil alih jawatan ketua jurulatih Portugal tetapi menolak tugas itu kerana dia komited dengan Roma.

Roberto Martinez minggu ini dilantik sebagai pengganti Fernando Santos, yang tempohnya sebagai pengendali Portugal berakhir selepas kekalahan mengejut pada suku akhir Piala Dunia kepada Maghribi bulan lepas.

Martinez dari Sepanyol mengambil alih tidak lama selepas meninggalkan peranannya sebagai ketua jurulatih Belgium berikutan kegagalan mereka mara dari peringkat kumpulan di Qatar.

Mourinho, yang dikhabarkan akan kembali ke tanah airnya dan mengendalikan pasukan kebangsaan sebelum Martinez dilantik, mendedahkan Presiden Persekutuan Bola Sepak Portugal, Fernando Gomes, menjelaskan bahawa dia adalah pilihan yang dia mahu menggantikan Santos.


Bos Roma itu telah melahirkan rasa terima kasihnya kepada Gomes, tetapi berkata dia tidak mahu membelakangkan Roma.

Dia berkata, "Saya ingin pertama sekali mengucapkan terima kasih kepada presiden persekutuan. Apa yang Fernando Gomes beritahu saya membuatkan saya sangat gembira dan membanggakan saya.

“Dia berkata saya bukan sahaja pilihan pertama sebagai jurulatih kebangsaan yang baharu, malah saya satu-satunya pilihannya dan sebab itu dia akan melakukan apa sahaja untuk membawa saya pulang.

"Ia satu penghormatan, tetapi akhirnya saya memutuskan untuk tidak menerima. Saya di sini bersama Roma, itu yang penting."

Mourinho, yang turut dikaitkan dengan jawatan kosong Brazil, menandatangani perjanjian tiga tahun apabila dilantik sebagai ketua jurulatih Roma menjelang musim 2021-22.