Robert Lewandowski kekal sebagai sebahagian daripada rancangan Julian Nagelsmann untuk musim depan, walaupun spekulasi bahawa penyerang prolifik itu mungkin dalam perjalanan keluar meninggalkan Bayern Munich.

Pemain antarabangsa Poland itu mempunyai baki lebih 12 bulan dalam kontraknya bersama juara Bundesliga itu dan telah dikaitkan dengan perpindahan ke Barcelona.

Menurut laporan dari Jerman pada Khamis, Lewandowski telah memaklumkan kepada Bayern bahawa dia tidak berhasrat untuk menandatangani kontrak baharu kerana dia sedang mencari cabaran baharu di tempat lain.

Sekiranya itu berlaku, Bayern mesti memutuskan sama ada untuk mendapatkan pemain berusia 33 tahun itu atau kehilangannya secara percuma dalam masa setahun apabila perjanjiannya tamat.

Walaupun Nagelsmann tidak mahu mengesahkan sama ada Lewandowski telah menyatakan dengan jelas pemikirannya untuk pergi, bos Bayern itu menegaskan kedudukan kelab itu kekal sama.

"Dia telah berlatih dengan sangat baik, menunjukkan komitmen yang baik dan menjaringkan gol yang hebat," kata Nagelsmann menjelang lawatan liga Sabtu ke Wolfsburg.

"Dia akan berada dalam kesebelasan utama esok. Situasi kontraknya diketahui dan saya tidak akan memberi sebarang maklumat mengenai perkara lain.

"Jika anda mahu itu maka anda perlu bertanya kepada Robert atau [pengarah sukan] Hasan Salihamidzic. Tetapi sebaliknya kedudukan kami diketahui."