Mesir mengadu mereka mengalami serangan bas dan mendakwa Mohamed Salah menjadi mangsa perkauman sebelum kekalahan play-off Piala Dunia yang huru-hara di Senegal.

Bantahan itu dibuat sebelum sepak mula di Stade Abdoulaye Wade, di mana Senegal membalas dendam kekalahan 1-0 pada perlawanan pertama dengan kemenangan dengan margin yang sama, sebelum memenangi penentuan sepakan penalti yang penuh kontroversi.

Apabila perlawanan ditentukan menerusi sepakan penalti, pemain Mesir telah dihalakan lampu oleh penyokong tuan rumah ke arah mereka, menjadi kemungkinan gangguan apabila tiga pemain pelawat, termasuk pemain Liverpool, Mohamed Salah, gagal menyempurnakan penalti.

Ia membenarkan Senegal menang 3-1 dalam penentuan sepakan penalti, dengan rakan kelab Salah, Sadio Mane, menjaringkan gol kemenangan.

Ia merupakan hari yang mencabar bagi Mesir sebelum perlawanan bermula, dengan gambar yang disiarkan oleh persatuan bola sepak kebangsaan mereka menunjukkan bas pasukan itu telah terkena batu dalam perjalanan ke stadium, yang terletak tidak jauh di luar Dakar.

Satu tingkap pecah, manakala bukti yang disiarkan di media sosial oleh pihak berkuasa Mesir menunjukkan cermin depan yang kelihatan retak dan batu yang telah dilemparkan ke dalam kenderaan itu.

FA Mesir (EFA) juga menyiarkan gambar dari dalam stadium sepanduk bertulis "F*** YOU SALAH".

EFA berkata dalam satu kenyataan: "Mesir memfailkan aduan rasmi terhadap Senegal kerana serangan dan sepanduk perkauman.

"Pasukan Mesir dikenakan tindakan perkauman selepas sepanduk yang menyinggung muncul di stadium berdiri untuk pemain, khususnya Mohamed Salah, ketua pasukan. Ini telah didokumenkan dengan gambar dan video yang dilampirkan pada aduan itu."

Media Mesir berkata aduan itu telah difailkan kepada CAF -- Konfederasi Bolasepak Afrika -- dan badan induk dunia FIFA.