Mesir mengadu mereka mengalami serangan bas dan mendakwa Mohamed Salah menjadi mangsa perkauman sebelum kekalahan play-off Piala Dunia yang huru-hara di Senegal.
Bantahan itu dibuat sebelum sepak mula di Stade Abdoulaye Wade, di mana Senegal membalas dendam kekalahan 1-0 pada perlawanan pertama dengan kemenangan dengan margin yang sama, sebelum memenangi penentuan sepakan penalti yang penuh kontroversi.
Apabila perlawanan ditentukan menerusi sepakan penalti, pemain Mesir telah dihalakan lampu oleh penyokong tuan rumah ke arah mereka, menjadi kemungkinan gangguan apabila tiga pemain pelawat, termasuk pemain Liverpool, Mohamed Salah, gagal menyempurnakan penalti.
Ia membenarkan Senegal menang 3-1 dalam penentuan sepakan penalti, dengan rakan kelab Salah, Sadio Mane, menjaringkan gol kemenangan.
Ia merupakan hari yang mencabar bagi Mesir sebelum perlawanan bermula, dengan gambar yang disiarkan oleh persatuan bola sepak kebangsaan mereka menunjukkan bas pasukan itu telah terkena batu dalam perjalanan ke stadium, yang terletak tidak jauh di luar Dakar.
Satu tingkap pecah, manakala bukti yang disiarkan di media sosial oleh pihak berkuasa Mesir menunjukkan cermin depan yang kelihatan retak dan batu yang telah dilemparkan ke dalam kenderaan itu.
FA Mesir (EFA) juga menyiarkan gambar dari dalam stadium sepanduk bertulis "F*** YOU SALAH".
EFA berkata dalam satu kenyataan: "Mesir memfailkan aduan rasmi terhadap Senegal kerana serangan dan sepanduk perkauman.
"Pasukan Mesir dikenakan tindakan perkauman selepas sepanduk yang menyinggung muncul di stadium berdiri untuk pemain, khususnya Mohamed Salah, ketua pasukan. Ini telah didokumenkan dengan gambar dan video yang dilampirkan pada aduan itu."
Media Mesir berkata aduan itu telah difailkan kepada CAF -- Konfederasi Bolasepak Afrika -- dan badan induk dunia FIFA.
Ammar Hakim
Wed Mar 30 2022


Simeone: This season a 'wake-up call' for Atletico Madrid
Atletico Madrid ended their LaLiga season with a 2-1 win away to Real Sociedad on Sunday, finishing ahead of Sevilla in third place.

US PGA Championship: Mito Pereira says he felt the pressure during 18th-hole collapse
Chile's Mito Pereira said he could not think straight as he tried to seal his debut PGA Tour win at the US PGA Championship.

US PGA Championship: Two-time champion Justin Thomas breaks down 'very special' and 'bizarre' final round
Justin Thomas admitted he did not look at the scoreboard on Sunday after coming in eight strokes off the lead, before winning in a playoff.

Xavi: Barcelona must be 'humble' to improve in off-season
Barcelona have finished the season 13 points off Real Madrid in LaLiga and without a trophy after Sunday's 2-0 loss at home to Villarreal.

US PGA Championship: Justin Thomas wins after playoff against Will Zalatoris
Justin Thomas trailed Mito Pereira by eight strokes heading into Sunday's final round, but he left with his second Wanamaker Trophy.

Zlatan Ibrahimovic dedicates Milan's Scudetto to Raiola as Swedish star defies doubters
Zlatan Ibrahimovic's long-time agent Mino Raiola died last month, and the striker found it poignant to be celebrating a title without him.

Cagliari suffer Serie A relegation as Salernitana survive for first time despite Udinese thrashing
Salernitana escaped dropping down to Serie B despite a comprehensive defeat against Udinese, as Cagliari were relegated on Sunday.

Neville and Keane left furious after spate of pitch-invasion violence
Gary Neville and Roy Keane were left furious after Manchester City fans invaded the pitch at full time, with some attacking Robin Olsen.

Outrageous rabona strike among five for Balotelli in historic final-day display
Mario Balotelli boosted his seasonal Super Lig total on the final day with five against Goztepe, a first for an Adana Demirspor player.

Ten Hag straight down to work at Man Utd as club confirm Monday unveiling
Erik ten Hag watched Manchester United's dismal season end with defeat to Crystal Palace, and he will face the media on Monday.