Ketua jurulatih Juventus, Massimiliano Allegri mengakui harapan tipis Bianconeri untuk kejuaraan sudah berakhir walaupun Dusan Vlahovic menjaringkan gol penyamaan lewat dramatik menentang Bologna.

Penyerang Serbia itu menjaringkan gol ke-50 dalam karier Serie A lima minit sebelum masa kecederaan untuk mengelak kekecewaan gergasi Turin, yang berada di landasan untuk kekalahan memalukan walaupun Adama Soumaoro dan Gary Medel menerima kad merah lewat untuk Bologna selepas gol kedua Marko Arnautovic.

Keputusan itu menandakan kali pertama Juventus gagal menewaskan Bologna sejak Februari 2016 dan meninggalkan skuad kendalian Allegri lapan mata di belakang pendahulu liga Milan dengan hanya tinggal lima perlawanan, ketika harapan mereka untuk meraih Scudetto ke-10 dalam 11 musim semakin pudar.

Juventus gagal mencatatkan satu percubaan tepat ke sasaran semasa persembahan suram pada separuh masa pertama, kali kelima mereka melakukannya semasa musim pertama Allegri kembali menerajui tetapi pertama kali sejak berdepan Fiorentina pada November.

Pengendali berusia 54 tahun itu menegaskan keputusan seri itu menyaksikan Bianconeri kini terlibat dalam pertarungan empat penjuru bagi merebut slot Liga Juara-Juara berbanding perebutan kejuaraan, mengakui pasukannya perlu menunjukkan lebih kesabaran menentang pertahanan Bologna.

"Tahun ini Juve tidak berjuang untuk Scudetto," kata Allegri. “Kami telah cuba merapati Inter, malah sehingga hari ini, sehinggalah kami seri dalam perlawanan ini.

"Dalam bola sepak, bagaimanapun, apa sahaja boleh berlaku. Mencapai tempat keempat kekal sebagai matlamat penting.

"Kami mengambil satu langkah pada satu masa. Dalam bola sepak anda fikir satu perkara dan satu lagi berlaku. Kami harus lebih tenang. Perlawanan berlangsung lama dan sentiasa ada masa untuk memenanginya."