Legenda Juventus, Gianluigi Buffon, terkejut dengan keputusan kelab itu untuk tidak memperbaharui kontrak penyerang Paulo Dybala.

Bagaimanapun, pemain berusia 44 tahun itu, kini di kelab Serie B Parma, tidak percaya Bianconeri telah melakukan kesilapan dengan membenarkan Dybala meninggalkan kelab, dengan menyatakan peningkatan yang dilakukan Juventus di bawah kendalian Massimiliano Allegri.

Kelab itu mengesahkan bulan lalu Dybala akan dibenarkan keluar pada akhir kontraknya pada Jun, walaupun pemain antarabangsa Argentina itu mencatatkan 13 penglibatan gol (lapan gol, lima bantuan) dalam 23 penampilan Serie A musim ini.

Di kalangan pemain Juve, hanya Alvaro Morata (juga lapan gol dan lima bantuan), boleh menyamai pencapaian pemain berusia 28 tahun itu pada musim ini.

“Saya tidak sangka,” Buffon memberitahu La Stampa mengenai penghijrahan Dybala. “Tetapi kelab itu bersikap terus dan jujur.

“Mereka tidak memperbaharui kontraknya kerana menganggap dia tidak berfungsi untuk projek itu, bukan kerana dia seorang pemain yang lemah.

"Dia akan melakukan perkara yang hebat, tetapi ia tidak bermakna Juve melakukan kesilapan. Kem berkata kumpulan itu semakin baik."

Juventus telah bermain dalam perebutan kejuaraan selepas mengutip lebih banyak mata pada separuh kedua musim Serie A berbanding pasukan lain (28), manakala jurang enam mata mereka dengan pendahulu Milan adalah yang paling hampir ke puncak liga sejak Ogos.

Pencarian mereka untuk kejuaraan ke-10 dalam tempoh 11 tahun menyaksikan mereka berdepan Bologna hari ini, sementara Dybala kini dikaitkan kuat dengan Inter, menjaringkan tujuh gol dan satu assist dalam 11 perlawanan Serie A.