Jepun tidak akan lagi menjadi tuan rumah Piala Dunia Kelab 2021 kerana masalah berterusan dengan coronavirus.

Selepas menganjurkan Sukan Olimpik 2020, Jepun dijangka menerima kedatangan barisan pasukan kelab terbaik dunia -- yang selalunya dianjurkan pada bulan Disember -- tetapi telah memutuskan untuk melepaskan haknya bagi acara tersebut setelah berbincang dengan FIFA.

Persatuan Bolasepak Jepun (JFA) membuat persiapan saingan tersebut buat pertama kali dalam tempoh lima tahun, namun yang melibatkan coronavirus masih menimbulkan kebimbangan di negara itu.

Menurut agensi berita, Kyodo Newsletter, Ketua eksekutif JFA, Kiyotaka Suhara, mendedahkan keputusan itu dalam sidang media maya berikutan mesyuarat dewan yang dianjurkan semalam.

Suhara menjelaskan, 'kami harus membuat keputusan pada masa ini', dan berita itu menyusul daripada presiden JFA, Kozo Tashima, yang mendakwa bahawa persekutuan harus 'berjimat' kerana ketiadaan penyokong dalam perlawanan pasukan kebangsaan sepanjang tahun.

FIFA masih belum memberi komen atau mengumumkan lokasi atau tarikh pengganti untuk Piala Dunia Kelab, tetapi pengumuman itu menambahkan lagi masalah Jepun setelah mereka terpaksa membatalkan perlawanan persahabatan dengan England pada awal tahun 2021.